Gazeta de Sud: Depozitele neconforme din Gorj, inchise pe 16 iulie

16 iulie este ultima zi in care autoritatile locale mai au voie sa duca deseurile in vechile depozite neconforme cu normele legislatiei europene. In cazul in care aceasta data nu este respectata, autoritatile risca amenzi de pana la 100.000 de lei.

Potrivit dispozitiilor legale adoptate de Romania in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, depozitele neconforme de pe teritoriul judetului Gorj nu mai pot functiona dupa 16 iulie. La sediul Garzii de Mediu Gorj a avut loc saptamana trecuta o intalnire a reprezentantilor serviciilor de salubritate din cadrul celor sase orase si al celor trei comune unde mai exista astfel de depozite neconforme. Acestea trebuie inchise pana pe 16 iulie, iar depozitarea deseurilor dupa aceasta data va fi sanctionata de Garda de Mediu Gorj cu amenzi de pana la 100.000 de lei.

„Am chemat la discutii reprezentantii serviciilor de salubritate sau ai primariilor, pentru ca nu mai este decat foarte putin timp pana la data la care depozitele vor fi inchise. In Gorj, situatia depozitelor este fericita, pentru ca in foarte multe localitati avem deja statii de sortare si transfer functionale. De asemenea, mai multe primarii au inceput actiunile de inchidere a vechilor depozite“, a precizat Gheorghe Fometescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Gorj.

Cea mai buna situatie este intalnita la Novaci, unde, de curand, a fost inaugurata o statie de sortare si transfer al deseurilor, la care vor fi arondate mai multe comune de sub munte.

Matasari – o situatie mai delicata

Serviciile de salubritate ale comunelor si oraselor din judet au fost dotate cu masini pentru colectarea deseurilor. Un rol foarte important in aceasta actiune il are colectarea selectiva a gunoiului, iar populatia trebuie educata in acest scop. Deseurile din cele trei comune si din cele sase localitati urbane trebuie aduse la depozitul ecologic din Targu Jiu. Exista comune, precum Turcinesti sau Balesti, care aduc deja gunoiul la depozitul central de la Targu Jiu, avand servicii de salubritate infiintate, utilaje pentru transportul gunoiului, precum si pubele in fiecare gospodarie. La toate gropile de gunoi care vor fi inchise trebuie executate lucrari de blocare a cailor de acces.

De asemenea, de la caz la caz, deseurile vor fi acoperite cu pamant, iar zonele vor fi imprejmuite. Exista in continuare localitati unde autoritatile nu dau semne ca ar renunta la vechile depozite de gunoi.

„La Matasari exista o situatie mai delicata. In rest, autoritatile au deja alocate sumele necesare pentru inchiderea gropilor. Am inteles ca va avea loc o sedinta in care se va hotari ce se va face dupa 16 iulie cu deseurile. Unele primarii se afla inca la partea de negociere a contractelor. Toate primariile, serviciile de salubritate trebuie sa incheie contracte cu UEG, firma care are depozitul ecologic de gunoi de la Targu Jiu. Important este ca deseurile sa nu mai fie depuse in vechile amplasamente“, a precizat Gheorghe Fometescu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri