Gazeta de Sud: Brestei, zona lacustra a Craiovei

Strazi pline de balti, curti inundate si locuitori disperati, care in fiecare an traiesc sub amenintarea apelor rezultate in urma topirii zapezii. Acesta este tabloul din cartierul craiovean Brestei.

Peste o suta de locuinte din cartierul Brestei sunt inundate, intrucat in zona nu exista canalizare. Strazi precum Fermierului, aleile IV, V, VI si VII Brestei sunt sub ape. Craiovenii de aici sunt pentru autoritati simpli platitori de taxe si impozite, care nu merita un sistem de canalizare.
Oamenii cara apa din gospodarii cu galetile si o golesc in strada. Altii folosesc pompele.

„De doua zile nu mai contenesc cu caratul apei. Pe strada intri pana la genunchi in balti. Si inca nu s-a topit toata zapada. In fiecare an trecem prin asta. Stam si ne rugam la primarie sa vina sa traga apa care balteste in jurul nostru. Ce sa faci cu o vidanja? Pe o parte o scoti, pe alta vine inapoi“, a spus Constantin Dinu, care locuieste pe strada Fermierului, la numarul 305.

Alte zeci de persoane sunt in aceeasi situatie. „E de groaza! In casa, mi-am ridicat paturile pe caramizi, ca sa nu ajunga apa la ele. In fiecare an ni se intampla asta. I-am rugat pe cei de la Apa sa o scoata cu vidanja, ca sa nu intre in casa. Dar in cateva ore vine la loc. Toata casa este plina de igrasie din cauza inundatiilor“, a spus Vica Ghita, localnica pe Aleea IV Brestei.

Oamenii spun ca inainte exista pe marginea drumului un canal care prelua apele, dar noile constructii, ridicate fara autorizatii, l-au obturat. „Pe aici era un canal pe care se scurgeau apele. Dar smecherii si-au ridicat vile, primaria nu zice nimic ca nu au autorizatie, si noi inotam in apa an de an“, a spus Ion Giubega, localnic.

Specialistii apelor

Atitudinea autoritatilor sau a institutiilor responsabile sa intervina in asemenea situatii lasa de dorit. Cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dolj trageau ieri apa cu motopompele si ii dadeau drumul pe strada, de unde „se revarsa“ in curtile localnicilor. Si asta, la indicatiile „specialistilor de la Apa“. „ISU actioneaza in zona cu o motopompa remorcabila, iar de maine (astazi-n.r.) vom mai aduce una. Apa este scoasa din aceasta mlastina si transportata la 700 de metri distanta, intr-un canal. Nu este de competenta noastra, dar intervenim acolo unde cetatenii ne solicita. Noi am actionat conform indicatiilor date de cei de la Apa. Am inteles ca locuitorii care au imobile in aceasta zona au solicitat“, a precizat capitan Florin Cocosila, reprezentantul ISU Dolj.

Compania de Apa „Oltenia“ isi plimba vidanjele tot prin zona. Ici-colo mai incarca o masina cu apa din curtea vreunui craiovean. Daca nu au canalizare! Directorul Doru Buruiana sustine ca echipajele companiei actioneaza numai pe componenta de canalizare, iar cele 11 vidanje pe care le detine nu fac fata in intreg orasul. „Ce sa fac mai mult?“, intreaba acesta.

In acest timp, cei de la primarie fac incursiuni in teritoriu, asa, sa vada daca trag „astia“ apa. Cel putin asta face Marius Barcan, sef Serviciu Gospodarie Comunala din cadrul Primariei Craiova.

„Terenurile pe care au fost construite locuintele pe strada Fermierului si Aleea IV Brestei sunt proprietate personala, castigate prin instanta sau punere in posesie. Tot in aceasta zona exista un canal deschis pentru colectarea apelor pluviale, care nu figureaza in evidentele Primariei Craiova ca si canal. Unele locuinte au fost ridicate fara autorizatie de constructie in perioada anilor 1990-1995. In baza Legii nr. 50/1991, art. 31, contraventia se prescrie in termen de doi ani, inspectorii de specialitate fiind in imposibilitatea de a-i mai sanctiona pe cei care au construit fara autorizatie pe terenul proprietate personala“, a declarat Carmen Licu, purtator de cuvant al primariei.

Pentru inspectorii de specialitate si mai ales pentru cei de la Inspectoratul in Constructii mentionam ca si in prezent se construieste pe aceste strazi si tot fara autorizatie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri