Gazeta de Sud: Alunecari de teren in Gorj

Ploile din ultimele zile dau batai de cap autoritatilor locale din cateva comune din Gorj, unde au reaparut alunecari sau surpari de teren. La Cruset, locuitorii din satul Mierea nu mai pot circula cu autoturismele pentru ca singurul pod care facea legatura cu restul comunei a fost luat de ape.

Aproximativ 500 de localnici din satul gorjean Mierea, al comunei Cruset, nu mai pot sa plece de acasa cu autoturismele pentru ca unicul pod din localitate a fost distrus. Unul dintre malurile raului Amaradia s-a surpat, iar podul a fost luat de apele involburate. Din aceasta cauza, satenii pot folosi ca varianta de legatura intre satul Mierea si restul comunei Cruset un podet.

„Satenii pot trece doar pe picioare peste acest podet, nu isi pot folosi masinile. Prefectura a fost instiintata despre eveniment si s-a inceput lucrul la documentatia necesara pentru obtinerea de fonduri de la guvern pentru construirea unui pod nou si durabil. Documentatia va fi inaintata guvernului cat mai repede“, a declarat Alina Iordachescu, purtatoarea de cuvant a Prefecturii Gorj.

Alunecare de teren la Prigoria

Precipitatiile cazute in ultimele zile au favorizat reactivarea unei alunecari de teren din comuna Prigoria, astfel ca noptile au devenit un adevarat cosmar pentru familia Peagu din satul Burlani, pentru ca locuinta lor este in pericol de a fi inghitita de pamant. Alunecarea de teren este veche de cativa ani, dar, acum, cu ploile cazute in ultima perioada, s-a reactivat, iar structura de rezistenta a casei este in pericol.

„Noaptea nu putem sa dormim din cauza zgomotelor. Se aude cum se misca pamantul. Mergem si verificam cu lanterna, sa vedem ce se mai intampla. Ne este teama sa nu se surpe cu casa cu tot. Nu avem unde sa plecam. Am vrea un teren de la primarie, un teren pe care sa ne construim o casa, sa plecam de aici“, a spus Mihai Peagu, proprietarul casei. Emil Ragman, edilul comunei Prigoria, a declarat ca alunecarea este veche de cativa ani: „Am incercat sa ii ajutam atat cat am putut. Le-am facut dosarul, poate primesc vreun ajutor de la guvern, poate vor fi prinsi in vreun program pentru sinistrati. Nu am ce teren sa le dau. Le-am dat o locuinta langa primarie. Cred ca s-a mutat nora dumnealor acolo“.

Zid de sprijin pentru Scoala Rosia de Amaradia

In luna noiembrie a anului trecut, o alunecare de teren a pus in pericol Scoala din comuna gorjeana Rosia de Amaradia. Autoritatile locale au demarat constructia unui zid de sprijin din beton. Ieri, din pricina precipitatiilor, intre zidul de beton si drumul principal de acces a aparut o alta surpare de teren. „Speram sa nu fie grav si sa fie din cauza ca lucrarile la zidul de sustinere nu sunt finalizate. In toamna, am vorbit cu mai multi specialisti si ne-au spus ca apa s-a infiltrat si a antrenat pamantul la vale. Practic, la scoala este o alunecare cu scufundare.

Anul trecut am inceput constructia unui zid de sprijin si a 64 de piloni de sustinere. Am stabilit cu firma constructoare ca ne va astepta cu banii pana la sfarsitul anului. Nu sunt bani. Zidul este aproape gata, iar costul acestor lucrari depaseste 700.000 de lei fara TVA. Am reusit sa salvam practic centrul comunei, si casele, si sediul primariei. Schimbarea geografiei locului este vizibila de la o zi la alta, cand cantitati mari de apa patrund in sol“, a declarat primarul din Rosia de Amaradia, Liviu Cotojman.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri