Gardianul: Din mercur in cianura. Autostrada Transilvania trece la nici 10 metri de un munte de substante periculoase

Lucrarile de decontaminare de pe aliniamentul Autostrazii Transilvania, in zona localitatii Campia Turzii s-ar putea scumpi cu 50%. Cu toate ca studiul efectuat de Minesa ICPM Cluj Napoca, in urma cu aproape cinci ani, asupra deseurilor respective, arata ca nu se afla in zona cianuri sau alte substante periculoase, firmele care se ocupa de escavatii si transport au descoperit mercur, dupa nici doi metri de sapaturi. Nici pana ieri la pranz, comisarii Garzii de Mediu Cluj nu au primit o informare scrisa privind prezenta mercurului in groapa de deseuri toxice.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) asteapta decizia consultantului Scetauroute-BCEOM pentru reluarea lucrarilor de evacuare a deseurilor toxice de pe traseul Autostrazii Transilvania, in zona localitatii Campia Turzii.

„In functie de analizale de laborator si de ceea ce decide consultantul, vom continua lucrarile de decontaminare. Lucrarile trebuie continuate cat mai repede, pentru ca este un camp de deseuri toxice unde s-au inceput lucrarile, iar vantul sau alte fenomene meterologice pot pune in pericol celelelalte zone necontaminate. Firmele de constructii se ocupa de escavatii, incarcare si transport. Ar putea fi izolate punctele unde s-a descoperit mercur. Langa aliniamentul autostrazii se mai gaseste o zona, de circa 5.000 mp de teren, cu substante periculoase ce ar trebui decontaminata. Cei 5.000 mp de teren nu sunt expropiati de Compania de Autostrazi. In cazul in care se va decontamina si acea zona, lucrarile de decontaminare se scumpesc cu aproape 50%”, ne-au declarat surse din Ministerul Transporturilor.

Consortiul format din firmele Minesa ICPM Cluj Napoca, Euroconstruct Trading 98, Uni-recycling, Setcar si I&C Transilvania Constructii se ocupa de escavatiile, incarcarea, transportul si decontaminarea aliniamentului autostrazii Transilvania, in zona localitatii Campia Turzii, pentru suma de circa 16,2 milioane de euro. Societatea Minesa ICPM Cluj Napoca a realizat, inca din 2004, studiu privind deseurile toxice din zona Campia Turzii. Chiar daca in studiul elaborat de firma din Cluj Napoca se precizeaza ca exista cianuri sau mercur, antreprenorii au dat de mercur la nici doi metri.

„Verificam modul in care a fost efectuat studiul si analizele de laborator pentru groapa de deseuri toxice. Trebuie sa vedem daca societatea Minesa ICPM ar fi stiut de prezenta mercurului in acea zona”, ne-au mai spus sursele din MTI.

Comisarul Garzii de Mediu Cluj, Radu Bacila ne-a explicat ca sistarea procedurilor de decontaminare ar putea intarzia finalizarea lucrarilor la Autostrada Transilvania. „Am fost anuntati verbal ca se opresc lucrarile de decontaminare din zona Campia Turzii. In cazul in care exista mercur se schimba metoda de trament. Consortiul care a castigat licitatia are laborator mobil care efectueaza zilnic analize de laborator. Trebuie izolata zona unde s-a gasit mercur. Lucrarile de decontaminare trebuie reluate”, ne-a mai explicat Radu Bacila.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri