Intarzierile pe care Ministerul Mediului le inregistreaza in gestionarea situatiei ariilor naturale protejate risca sa ne aduca sanctiuni de la Bruxelles. Organizatiile ecologiste sustin ca pentru rezolvarea acestor probleme este necesara activarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP). Agentia a fost infiintata in noiembrie 2008, dar punerea ei in functiune este blocata de Executiv.
„Faptul ca ANAP nu este inca functionala are un efect major asupra aspectelor legate de ariile naturale protejate. (…) Astfel, in unele judete rezervatiile naturale nu mai au custozi, investitiile din anii anteriori. Capitalul natural deosebit de valoros din aceste zone este deja afectat de lipsa unei responsabilitati clare pentru protejarea lui”, au comunicat ieri reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000.
Distrugerea ireversibila a ariilor naturale nu reprezinta doar o pierdere importanta pentru Romania, ci si amenzi din partea UE. Tara noastra risca in septembrie declansarea procedurii de infringement, pentru ca Executivul nu a aprobat suficiente zone pentru Reteaua Natura 2000, desi Comisia Europeana ne-a solicitat acest lucru.