Desi ziarul “Gardianul” a demonstrat, cu documente, carentele contractelor de publicitate incheiate pe bani publici prin ministerul condus de ministrul Nicolae Nemirschi, DNA a confirmat ieri ca, in prezent, Ministerul Mediului nu are calitate de invinuit in vreun dosar, lucru care arata ca institutiile statului nu au miscat vreun deget in acest caz.
Astfel, potrivit procurorilor anticoruptie, demnitarul nu are calitate de invinuit sau de inculpat in vreun dosar instrumentat de procurorii anticoruptie. „Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, nu are calitate de invinuit sau inculpat in vreun dosar instrumentat de DNA. Despre eventuale lucrari constituite ca urmare a modalitatilor de sesizare prevazute in art. 221 Cod procedura penala (plangere, denunt, sesizare din oficiu) nu se pot oferi informatii deoarece acestea nu sunt publice, in conformitate cu Legea 544/2001“, ne-a precizat ieri in mod oficial DNA.
Comisia parlamentara de ancheta in cazul Nemirschi verifica modul in care a fost atribuit contractul de publicitate pentru Programul Operational Sectorial Mediu. Ziarul nostru a relatat cu amanunte despre incheierea unui contract atribuit prin negociere directa de Ministerul Mediului catre firma ARS Advertising.
Ministerul Mediului a atribuit prin negociere directa, la inceputul acestei luni, un contract in valoare de circa 500.000 de euro firmei ARS Advertising SA, pentru promovarea Axei prioritare 3 din Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Aceasta in conditiile in care operatiunile aflate in derulare pentru aceasta axa, care privesc modernizarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare, sunt practic in faza incipienta. Nici oficialii ministerului nu ne-au putut preciza la vremea respectiva care sunt proiectele concrete facute in acest domeniu, care necesita promovare imediata.
Comisia parlamentara, la nivelul verificarilor
In replica, Ministerul Mediului a informat ca trei sferturi din suma alocata pentru contractul cu ARS Advertising reprezinta fonduri europene, a caror cheltuire este verificata de Comisia Europeana.
Reprezentantii institutiei informau ca spoturile POS Mediu au fost si sunt difuzate pe primele opt canale de televiziune din Romania, selectate in ordinea audientelor certificate de institutii independente si autorizate in acest sens, banii „ajungand la toate trusturile de presa“.
Comisia parlamentara de ancheta in cazul Nemirschi verifica si atribuirea prin incredintare directa a unui contract de creatie publicitara in valoare de 15.000 de euro catre firma Still Print Forward, dupa ce, la propunerea membrilor, si-a extins prerogativele. Existenta contractului de creatie publicitara, atribuit firmei Still Print Forward, a fost mentionata in premiera, in 8 iulie, de ministrul Nicolae Nemirschi, in fata comisiei parlamentare de ancheta, cu ocazia audierii sale pe tema incheierii unui act aditional in valoare de jumatate de milion de euro la un contract din 2008 intre Ministerul Mediului si firma Ars Advertising, act aditional despre care presa a relatat ca ar fi fost incheiat cu nereguli.
Ministrul mediului a mentionat existenta unui contract de 15.000 de euro atunci cand a fost intrebat daca institutia pe care o conduce a mai incheiat si alte acte aditionale la contractul cu Ars Advertising, in afara celui de 500.000 de euro despre care fusese chemat sa dea detalii. Nemirschi a precizat ca acel contract de 15.000 de euro nu este o anexa a celui cu Ars Advertising, ci unul incheiat „in contextul celui cu Ars Advertising“.