Gardianul: E posibila viata fara benzina? Conferinta internationala despre incalzirea globala, intre compromis si farsa

Conferinta internationala de la Copenhaga este ultimul pas inspre un tratat international prin care toate tarile lumii promit sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Trebuie sa se decida cine si cåt trebuie sa reduca. Este momentul propice pentru aparitia celor mai ingrijoratoare estimari legate de incalzirea globala si celor mai agresive campanii ecologiste.

Astfel, Bucurestiul se pare ca este printre cele mai poluate orase din Europa, un expert NASA sustine ca intålnirea din capitala daneza este o farsa, ONG-urile folosesc imaginea imbatrånita cu 10 ani a sefilor de stat in campaniile lor, iar Organizatia Meteorologica Mondiala atrage atentia asupra faptului ca acest deceniu este cel mai calduros din istorie.

Copenhaga gazduieste peste 100 de reprezentanti ai guvernelor din toata lumea pentru a realiza un acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto. Acesta s-a adoptat in 1997 si a intrat in vigoare in 2005 si a fost un fel de program-pilot la care au aderat 37 de tari, printre care toate statele membre UE. Acum se incearca semnarea unui nou acord, un Kyoto 2, care sa includa si marii actori care ramasesera pe dinafara, in special SUA si China.

Este vorba despre un nou model energetic mondial, care sa il inlocuiasca pe cel care a propulsat economia in ultimele secole, prin renuntarea treptata la carbune, petrol si gaz metan. Aspectul cel mai dificil este ca acest lucru trebuie sa se intample in consens, astfel incat sa satisfaca pe toata lumea, semnandu-se un contract de compromis cu fiecare stat.

Ramane de stabilit cine trebuie sa reduca si cat anume, cine trebuie sa plateasca costurile acestui efort, care sunt sanctiunile pentru neindeplinirea obiectivelor si cine va controla acest proces. SUA si China, cei mai mari „producatori” de dioxid de carbon din lume, au dat semnale ca sunt de acord cu reducerea emisiilor, dar nu vor sa accepte un sacrificiu, pentru moment.

Bucurestiul, printre cele mai poluate orase din Europa

Bucurestiul s-a clasat pe ultimele locuri in Indexul European al Oraselor Verzi, la Copenhaga, realizat de The Economist Intelligence Unit, ocupand locul 28 din 30, cu un punctaj de 39,14 din 100, Sofia si Kievul fiind singurele orase mai poluate. Pe primele trei locuri s-au situat, in ordine, Copenhaga, Stockholm si Oslo. Parisul este pe locul 10 in acest an, urmat de Londra si Madrid. Topul a fost realizat in functie de opt factori: emisiile de dioxid de carbon (CO2), resursele de energie, densitatea cladirilor, transporturile, resursele de apa, cantitatea deseurilor, calitatea aerului si politica mediului.

Deceniul 2000-2009 este probabil „cel mai calduros inregistrat vreodata“ de la primele colectari de date in acest domeniu realizate in 1850, a anuntat, la Copenhaga, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM). Pentru anul 2009, datele provizorii arata ca el trebuie clasat pe locul al cincilea in privinta anilor cei mai fierbinti referitor la temperaturile medii cele mai ridicate la suprafata Terrei. „Ne confruntam cu o tendinta de incalzire, nu exista dubii in aceasta privinta de acum inainte“, au explicat specialistii OMM.

“Puteam stopa incalzirea globala, dar nu am facut-o!”

Organizatia Greenpeace si miscarea ecologista TckTckTck au intampinat conferinta ONU pe tema incalzirii globale de la Copenhaga cu o campanie de sensibilizare a participantilor la intalnire fata de necesitatea stoparii schimbarilor climatice. Astfel, din prima zi a intalnirii, aeroportul din capitala daneza a fost impanzit cu afise uriase si bannere care infatiseaza figurile imbatranite ale liderilor lumii, asa cum ar putea arata ei in 2020, insotite de mesaje in care acestia isi cer iertare pentru ca au esuat in a stopa poluarea si distrugerea planetei.

Expert NASA: Summitul de la Copenhaga pe tema incalzirii globale este o farsa

Un om de stiinta considerat promotorul teoriei privind incalzirea globala a criticat summitul care se desfasoara la Copenhaga pe aceasta tema ca fiind o farsa. James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA, sustine ca intalnirea urmareste semnarea unui acord contraproductiv in vederea limitarii emisiilor de gaze pe baza unui sistem de compensatii.

„Problema fundamentala este ca combustibilii fosili sunt cea mai ieftina forma de energie. Atat timp cat vor exista vor fi folositi“, a comentat acesta. El precizeaza de asemenea ca tintele anuntate de diferite guverne privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera sunt simple promisiuni, care nu vor fi respectate, remarcand ca inclusiv Japonia si-a neglijat promisiunea asumata prin Protocolul de la Kyoto.

spot_img

Ultimele știri