Gardianul: Cod galben de vijelii si ploi si cod negru pe sosele

Sfarsitul de saptamana care a trecut a solicitat aproape la maximum echipele de interventie. Fie ca a fost vorba de interventia autoritatilor pentru a limita pagubele produse de ruperile de nori in mai multe judete din tara, fie ca a fost vorba despre interventia echipajelor de descarcerare pentru eliberarea victimelor prinse intre fiarele contorsionate ale masinilor, putem spune ca a fost un weekend plin de evenimente nedorite.

Aproape 500 de gospodarii din 12 judete au fost afectate de inundatii in urma ploilor de sambata si duminica, iar in urma accidentelor rutiere, pana aseara, la inchiderea editiei, isi pierdusera viata 12 persoane, iar noua au fost ranite grav.

Inca de vineri, autoritatile din centrul, estul si sudul tarii au fost anuntate de meteorologi ca in perioada imediat urmatoare vor cadea precipitatii mari, local de pana la 50 de litri pe metru patrat, insotite de vijelii, tunete si fulgere. Avertizarea de cod galben a fost in vigoare pana aseara la ora 21.00.

De sambata, previziunile meteorologilor au inceput sa se adevereasca, incepand cu sud-vestul tarii si cuprinzand apoi, treptat, toate regiunile avertizate. Conform unui bilant intocmit de Ministerul Administratiei si Internelor, pana ieri la ora 12.00 erau afectate de inundatii in urma ploilor de sambata si duminica aproape 500 de gospodarii din 12 judete. Pentru a limita efectele ploilor abundente au intervenit echipajele de la inspectoratele pentru situatii de urgenta cu 76 de autospeciale si 48 de motopompe.

Cele mai afectate localitati au fost comuna Valu lui Traian, din judetul Constanta, unde ISU Constanta a intervenit pentru evacuarea apei din 388 de gospodarii, si comuna Racovita, din judetul Sibiu, unde echipele de la ISU Sibiu si voluntarii au evacuat apa din 50 de gospodarii. In municipiul Bucuresti au fost organizate peste 60 de puncte de interventie cu 10 ofiteri, 193 subofiteri, 32 de autospeciale si 27 de motopompe pentru evacuarea apei.

La Constanta, marea era pe bulevarde

Cateva zeci de gospodarii din municipiul Constanta au fost inundate, in noaptea de sambata spre duminica, in urma a doua rafale de ploaie torentiale de cate o ora, suvoaiele inundand si toate strazile si bulevardele din centrul orasului. Conform meteorologilor au cazut 90 de litri pe metru patrat in numai doua ore. Locuitorii din cartierele Coiciu, Dacia, Km 4-5, I.C. Bratianu – zona Intim, Bulevardul Ferdinand si zona Delfinariu au incins dispeceratul 112.

Pe strazile si bulevardele din centrul orasului, parca marea se mutase in oras. Reteaua de canalizare nu a mai facut fata cantitatii mari de apa, astfel ca in unele zone apa adunata pe carosabil depasea jumatate de metru inaltime. Acest fapt a dus la blocarea traficului pe multe artere, foarte multe autoturisme fiind blocate si inundate in mijlocul drumului.

Inundatii si in Dambovita

Aproximativ 60 de gospodarii si case din cateva localitati din zona de sud a judetului Dambovita au fost inundate, duminica, in urma ploilor torentiale cazute in ultimele ore. Cea mai grava situatie se inregistreaza in comuna Potlogi, unde apa a intrat in 50 de gospodarii, dar si in cateva case.

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Dambovita, Andreea Ionescu, pompierii intervin cu motopompele pentru scoaterea apei din curti si din case, iar in comuna Ciocanesti un excavator lucreaza pentru curatarea si largirea santurilor de pe marginea drumului pentru ca apa sa se poata scurge.

“La Potlogi avem o situatie mai grava, apa a intrat in cateva case si avem aproximativ 50 de gospodarii inundate. Alte zece gospodarii inundate au fost raportate in localitatile Titu Targ, Ghimpati-Racari, Ghergani si Fantanele. Interventia este dificila intrucat casele se afla sub nivelul drumului, iar apa se evacueaza cu mare greutate”, a declarat Andreea Ionescu.

Rupere de nori la Ploiesti

Ploile torentiale cazute in ultimele ore au provocat inundatii in doua localitati din judetul Prahova. Astfel, pompierii au fost solicitati sa intervina, ieri-dimineata, pentru evacuarea apei de pe strazile Tanarul Muncitor si Perilor din Ploiesti. De asemenea, echipajele de pompieri intervin, duminica dimineata, in localitatea Margineni, unde din cauza cantitatii mari de precipitatii patru gospodarii au fost inundate.

Barci cu patru roti in Bucuresti

Nici Bucurestiul nu a fost ocolit de aversele torentiale. In numai o ora, cantitatea de apa cazuta a depasit pe alocuri si 80 de litri pe metru patrat. Lipsa canalizarii a facut ca apa de pe strada se se reverse in curtile oamenilor, care au vazut cum li se distruge mobila si aparatura electrocasnica. Unii spun ca este a treia oara cand totul este distrus. Au ajuns la capatul puterilor si rabdarii. Pe multe strazi, canalizarea deficitara a facut ca nivelul apei sa depaseasca 30 de centimetri, iar soferii foloseau masinile pe post de barci cu roti.

In total, peste 160 de strazi, case si subsoluri din Capitala au fost inundate. Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Anca Onofrei, a declarat ca echipajele au intervenit, intre orele 2.30 si 13.00, in 162 de cazuri, pentru a indeparta apa de pe strazi si din case, subsoluri si curti, cele mai afectate zone fiind Colentina, Berceni, Brancoveanu, Oltenitei, Bulevardul Tineretului, Prelungirea Ferentari si Prelungirea Ghencea.

O ia pamantul la vale la Rasnov

Din cauza ploilor abundente, un zid al unei case din lemn din localitatea brasoveana Rasnov s-a prabusit, duminica la pranz, din cauza unei alunecari de teren, o persoana fiind ranita usor. Potrivit subprefectului de Brasov, Emil Nita, la fata locului au intervenit echipaje ale ISU, precum si un echipaj SMURD, insa nu a fost necesara transportarea la spital a barbatului ranit in urma incidentului.

“Din cauza ploilor abundente s-a produs o alunecare de teren intr-o gospodarie, alunecarea antrenand un zid al casei. Situatia este sub control acum”, a declarat subprefectul. Primarul localitatii Rasnov, Adrian Vestea, a declarat ca locuinta al carei zid s-a prabusit se afla pe o vale din apropierea orasului, intr-o zona unde exista mai multe imobile construite ilegal.

Potrivit acestuia, pana acum la Rasnov nu au mai avut loc alunecari de teren. De asemenea, in urma ploilor abundente cazute in ultimele ore in Brasov au fost inundate subsolurile a doua pensiuni din zona Bran, iar drumurile din localitate au fost inundate si blocate de aluviuni. Totodata, in localitatea Zarnesti au fost inundate mai multe gospodarii.

Sibienilor ploaia le-a distrus agoniseala

Peste 60 de gospodarii din localitatea sibiana Racovita au fost inundate, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce paraul din comuna a iesit din matca. Ploaia a cazut timp de cateva ore si in cantitati mari, astfel ca paraul Valea Lupului a iesit din matca, iar apa a ajuns in gospodariile localnicilor. Potrivit autoritatilor locale, au fost inundate peste 60 de gospodarii, apa intrand in pivnite, garaje, curti si case.

“Paraul Valea Lupului a iesit din matca si a inundat demisoluri, beciuri, curti, camere. Au murit gaini si caini, iar oamenii au ramas fara produsele depozitate in pivnite. Voi vorbi la Prefectura pentru a gasi o solutie sa-i ajutam”, a declarat, duminica, primarul comunei Racovita, Florina Peciu Florianu.

Accident mortal din cauza ploii torentiale

Un accident rutier soldat cu un mort si un ranit grav s-a produs, ieri-dimineata, din cauza ploii torentiale, pe drumul european E 574 Craiova-Pitesti, in zona localitatii Valea Mare (Olt), dupa ce doua autoturisme s-au ciocnit frontal. Politistii spun ca accidentul s-a produs dupa ce o femeie in varsta de 37 de ani a pierdut controlul volanului, din cauza acvaplanarii, iar masina a iesit de pe sensul sau de mers, intrand intr-un alt autoturism, condus de un cetatean belgian. In urma impactului a fost ranita grav o tanara de 28 de ani, pasagera in autoturismul condus de cetateanul belgian, aceasta fiind transportata la Spitalul de Urgenta din Slatina, iar femeia care a provocat accidentul a murit pe loc.

S-a crezut mai rapid decat trenul

Doi tineri au murit, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce masina in care se aflau a fost lovita de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferata, in localitatea sibiana Vestem. Potrivit martorilor, cei doi tineri, de 16 si 23 de ani, care erau dansatori la un ansamblu folcloric din Sibiu, erau asteptati pentru un spectacol la o nunta in satul Mohu. Politistii spun ca tanarul de 23 de ani, care se afla la volan, nu a respectat semnalele acustice si luminoase care anuntau venirea trenului. Impactul a fost nimicitor.

Trenul accelerat Budapesta-Brasov a tarat masina pe o distanta de cateva sute de metri pe sinele de cale ferata. In urma acestui accident si-au pierdut viata doua persoane. Locomotiva trenului accelerat a fost avariata in urma evenimentului, fiind necesara inlocuirea acesteia, garnitura avand o intarziere de peste o ora.

Depasire in viteza pe contrasens

Doua persoane au murit si alte patru au fost grav ranite in urma unui accident petrecut, ieri-dimineata, in zona localitatii ilfovene Ciolpani. Accidentul s-a produs in jurul orei 9.30, pe DN1, la iesirea din Tancabesti spre Ciolpani. Directorul Serviciului de Ambulanta Ilfov, Cristian Grasu, a spus ca la locul accidentului au fost trimise patru ambulante de la Ilfov si o masina SMURD. In urma accidentului au murit doua persoane, iar alte patru au fost ranite grav, fiind transportate cu ambulantele la spitalele Floreasca si “Sfantul Pantelimon” din Capitala, a mai spus seful Serviciului de Ambulanta Ilfov.

In goana spre moarte

Patru tineri cu varste cuprinse intre 20 si 25 de ani au trecut in lumea celor drepti, in noaptea de sambata spre duminica, pe DN7, in localitatea hunedoreana Mintia, dupa ce masina in care se aflau a intrat sub rotile unui TIR ce venea din sens opus. Potrivit martorilor, masina, un BMW in care se aflau cei patru, trei baieti si o fata, circula cu viteza mare, iar dupa o curba soferul nu a mai putut controla masina, care s-a rotit pe sosea si a intrat cu partea laterala stanga intr-un TIR.

“Avea viteza foarte mare. A facut mai multe depasiri, apoi a intrat in derapaj, s-a rotit pe sosea si a intrat direct in noi. Colegul meu care era la volanul autotrenului nu a mai putut face nimic”, a declarat soferul de rezerva de pe TIR, Nicolae Petre. In urma impactului, cei patru tineri au murit pe loc. Cadavrele celor patru au fost scoase dintre fiarele contorsionate de catre echipajele de descarcerare.

“Procedurile de resuscitare s-au derulat simultan cu cele de descarcerare. Din pacate, tinerii aveau rani incompatibile cu viata si nu s-a mai putut face nimic pentru ei”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iancu de Hunedoara, locotenentul Anemona Doda. Cei patru tineri sunt din doua sate situate la cativa kilometri de Deva.

La scurt timp dupa accident, rudele victimelor au ajuns la fata locului. Fratele uneia dintre victime spune ca baietii erau prieteni de mici, insa nu se mai vazusera de un an, cand unul dintre ei a plecat in strainatate la munca. Acesta se intorsese, vineri seara, cu masina implicata in accident, un BMW 318, si au plecat impreuna la un club din Deva. Proprietarul masinii era obosit, asa ca la volan s-a urcat prietenul sau de 20 de ani.

spot_img

Ultimele știri