Gardianul: ANM anunta ninsori puternice si viscol, iar zapada face primele victime

Zapada ia cu asalt Romania. ANM anunta ninsori puternice si viscol, in aceasta saptamana, pe intreg teritoriul tarii. Temperaturile vor fi mai mult negative, ajungand si la -10 grade. Oprescu sustine totusi ca Bucurestiul va fi deszapezit in 8 ore. Politia Rutiera avertizeaza ca se pot produce derapaje din cauza conditiilor meteorologice. Au aparut deja primele accidente cauzate de zapada de pe carosabil.

Iarna si-a intrat in drepturi. Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca, pe parcursul acestei saptamani, va ninge aproximativ pe intreg teritoriul tarii, iar temperaturi pozitive vor fi inregistrate in foarte putine regiuni si doar in timpul zilei. Potrivit meteorologilor, de maine, asupra Romaniei se abat ninsori puternice, fiind posibila instalarea codului galben. Conform datelor oferite de Centrul National de Prognoza Meteorologica, temperaturile cele mai scazute vor fi inregistrate in zilele de miercuri si joi. “Sunt asteptate ninsori in toata tara de marti pana joi.

Este posibil sa ninga mai putin in sudul Munteniei, Olteniei si Dobrogei, unde datorita temperaturilor mai ridicate vom avea precipitatii sub forma de ploaie. Cel mai puternic va ninge in Transilvania si in Moldova. In aceste zone vom avea si vant mai puternic, fiind posibil sa se viscoleasca. Nu avem inca date complete, dar este posibil sa fie instalate si coduri de avertizare”, ne-a declarat meteorologul de serviciu al ANM. Reprezentantii CNPM sustin ca precipitatiile vor scadea de joi, dar in continuare temperaturile vor fi scazute.

“In anumite regiuni am putea avea precipitatii de 15 – 20 de litri pe metru patrat. Cele mai scazute temperaturi vor fi in nordul Transilvaniei si Moldovei, unde maximele vor fi de -6 grade Celsius pe timpul noptii si doua grade ziua, iar minimele vor fi de -10, respectiv 0 grade Celsius. Nu putem spune inca cat va fi stratul de zapada. In regiunile din sud, unde va ploua, nu se va depune zapada, dar este posibil sa se formeze straturi de gheata si polei”, ne-au mai transmis reprezentantii ANM.

Pentru a preveni accidentele provocate de conditiile meteorologice, conducerea Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti recomanda soferilor sa respecte viteza recomandata in cazul in care suprafata carosabila este acoperita cu zapada. De asemenea, oficialii BPR avertizeaza ca strazile cu pavaje cubiste pot fi la fel de periculoase chiar daca sunt acoperite doar cu mazga.

“Pe zapada aderenta este foarte redusa. Soferii trebuie sa pastreze o distanta mai mare decat de obicei fata de automobilul din fata. De mentionat este ca, in aceste conditii, viteza in localitate nu trebuie sa depaseasca 30 de kilometri pe ora, iar in afara localitatii trebuie sa fie de maxim 50 de kilometri pe ora. Chiar daca nu este zapada, drumurile cu pavaje cubiste au o aderenta la fel de scazuta cand sunt acoperite cu mazga”, ne-a declarat inspectorul principal al Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti, Daniel Pistea. Acesta sustine ca BPR are deja pregatita o strategie speciala pentru aceasta perioada, iar daca va fi necesar vor fi mobilizate toate cadrele pentru a ajuta la fluidizarea traficului.

In Bihor, un microbuz s-a rasturnat din cauza zapezii de pe carosabil

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca Bucurestiul poate fi deszapezit in opt ore de la incetarea ninsorii. Potrivit oficialilor PMB, vor fi eliberate de zapada mai intai traseele RATB si caile de acces spre unitatile de invatamant, UM, spitale si politie.

“Imediat dupa declansarea ninsorii, toti operatorii care executa programul de deszapezire si combatere a poleiului au obligatia de a asigura accesul in siguranta la/de la obiectivele care deservesc servicii vitale pentru cetateni (sanatate, alimentatie publica, energie electrica, termica, transport in comun)”, se arata intr-un comunicat de presa al PMB.

Aceasta prima faza ar trebui finalizata, potrivit municipalitatii, in patru ore. Imediat dupa eliberarea obiectivelor mentionate mai sus, va fi declansata cea de-a doua faza a procesului de deszapezire a Capitalei. “Se va actiona pe restul arterelor secundare fara obiective sociale si are termen de finalizare 4 ore din momentul declansarii. Pentru combaterea poleiului, se vor aplica tratamente preventive in maximum 3 ore de la avertizarea meteorologica”, se arata in acelasi comunicat.

Fenomenele meteorologice din ultima perioada au provocat deja accidente grave pe drumurile nationale. In judetul Bihor, zece persoane au fost ranite, ieri dimineata, dupa ce microbuzul in care se aflau a derapat pe DN 76, intre localitatile Ceica si Hidisel, din cauza zapezii, ajungand intr-un sant. Patru persoane, dintre care doua adolescente de 17 ani si soferul microbuzului, au fost internate la Spitalul Clinic Judetean din Oradea.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a semnat doua contracte, in valoare cumulata de 19,07 milioane de lei (fara TVA), pentru deszapezirea autostrazilor Bucuresti–Pitesti si Bucuresti–Cernavoda pana la 31 martie 2010. Contractele ar putea fi suspendate mai repede in cazul in care vor fi selectati castigatorii pentru contractele multianuale de deszapezire.

spot_img

Ultimele știri