Guvernul va suplimenta programul "Rabla" cu inca 50.000 de vouchere, printr-o hotarare ce va fi adoptata saptamana viitoare, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax. Editia 2010 a programului "Rabla" a inceput in 18 februarie, principalele modificari fata de anii anteriori fiind faptul ca in schimbul masinii casate proprietarul primeste un voucher care poate fi valorificat la liber, dar si posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpararea unei masini noi.
110.000 vouchere tiparite pana acum
Prima de casare a ramas la 3.800 de lei, dar prin adoptarea noilor masuri Guvernul avea in plan scoaterea din uz a circa 50.000 de rable. Spre deosebire de anul trecut, toate cele 50.000 de tichete tiparite initial au fost impartite REMAT-urilor in aproximativ o luna, perioada in care au fost casate circa 32.000 de masini vechi.
Pana acum au fost tiparite 110.000 de vouchere, din care 105.000 au fost destinate persoanelor fizice si 5.000 firmelor. Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), cea care imparte tichetele catre REMAT-urile din intreaga tara, alocase pana ieri 94.250 de bonuri, iar unitatile REMAT casasera deja 67.182 de masini. "Asta se intampla cand il faci pe om sa fie interesat. Daca va uitati, avem o medie de 2,9 vouchere folosite la cumpararea fiecarei masini noi. Vedem ca, practic, fiecare om care si-a cumparat o masina noua s-a agitat, a cautat, a mai gasit doua bonuri de cumparat… Sistemul functioneaza", a spus ministrul Borbely.
Acesta a adaugat ca, o data cu noua suplimentare, suma banilor alocati programului «Rabla» de la AFM a depasit 600 de milioane de lei.
Rabla pentru tractoare si firme merge greu
Mai greu merge programul "Rabla" pentru persoanele juridice, Laszlo Borbely declarand ca de vina ar fi birocratia impusa firmelor, care trebuie sa aduca un dosar "mult mai gros", pentru a se evita suspiciunile ajutorului de stat. Conform datelor prezentate de Borbely, din cele 5.000 de vouchere pentru firme, doar 302 fusesera acordate de REMAT-uri, fiind in analiza inca 259 de dosare, pentru inca 1.075 de vouchere.
Ministrul a precizat ca in ultima luna si jumatate au fost cumparate peste 10.000 de autoturisme noi prin programul "Rabla", 63 la suta dintre acestea fiind din productia autohtona. "In lunile ianuarie si februarie au fost cumparate 2.500 de masini noi, iar in luna martie si jumatate din luna aprilie au fost cumparate peste 10.000 de masini noi. 63 la suta dintre acestea sunt de productie autohtona", a adaugat Borbely.
Dupa demararea programului a aparut si o bursa pentru tichetele primite la casarea masinilor vechi. Cei care si-au casat rablele dar nu au avut cu ce sa-si cumpere o masina noua si-au vandut voucherul, preturile variind intre 1.500 si 2.000 RON. Piata de vouchere s-a mutat in spatiul virtual, pe platformele special amenajate, unde pot sa-si publice anunturile de vanzare si cumparare fara sa fie taxati.