Gandul: Moda sau moft, gusturile romanilor devin eco

Desi sunt mai scumpe, alimentele organice isi fac simtita prezenta in frigiderele noastre. Motivul? Nu contin aditivi sintetici, pesticide, organisme modificate genetic si hormoni de crestere.

Alimentatia este una din preocuparile majore ale secolului al XXI-lea, care pare a fi dominat de problema surplusului de kilograme si a bolilor care deriva din acesta. Dupa ce au fost popularizate zeci de diete, unele mai stricte decat altele, dupa ce tinere au ajuns in spital cu grave carente pentru ca au urmat astfel de diete, oamenii au inceput sa inteleaga faptul ca nu orice metoda de slabit este si sanatoasa. In incercarea de a pune semnul de egalitate intre cele doua notiuni, s-a ajuns la dezvoltarea unei ramuri de nisa, care insa capata tot mai multa importanta intr-o lume dominata de viteza, poluare si stres. Vorbim despre alimentatia ecologica, promovata initial ca o moda si intrata acum in obisnuinta multor popoare.

La noi, e inca la stadiul de moda…sau moft, depinde pe cine intrebi, insa cu siguranta nu e ignorata. Dupa ce pe rafturile supermarketurilor au aparut produse ecologice aduse din strainatate, iar informatiile despre beneficiile adoptarii unei astfel de alimentatii au devenit tot mai accesibile, industria eco a inceput sa prinda contur in Romania. Daca la capitolul agricultura ecologica stam destul de prost, cu doar cativa producatori inregistrati la nivel national, care, pe deasupra, exporta tot ce culeg, gusturile consumatorului roman depind in continuare de bani. Iar produsele ecologice, curate si cu adevarat sanatoase costa direct proportional cu suma investita in recolta, suma de cateva ori mai mare decat in agricultura traditionala.

In Romania, un restaurant aproape eco

Astfel, investitia intr-un restaurant care sa aiba meniul in mare parte ecologic poate fi considerata fie curaj fie inconstienta, mai ales in vreme de criza. Ei bine, dupa ce statele civilizate s-au obisnuit cu restaurantul eco asa cum s-au obisnuit cu cel chinezesc, indian sau sarbesc, la noi este mai mult o curiozitate. Cornelia Marin are un astfel de local, unde circa 80 la suta din ingredientele folosite sunt ecologice, de la furnizori specializati in acest domeniu. „Fibrio” a fost lansat initial ca un restaurant cu specific mediteranean, dar care avea si un al doilea meniu, sanatos, pentru anumiti clienti care sufereau de diabet sau aveau probleme cu greutatea si le era greu sa aleaga dintr-o lista de bucate comuna cu a altor localuri. Deschis in decembrie 2008, localul a ajuns la doua luni de la lansare sa functioneze numai pentru meniul ecologic, cerut de tot mai multi clienti.

Insa nu putem spune ca meritele sunt exclusiv ale ingredientelor ecologice, ci sunt rezultatul imbinarii unor produse cu continut curat, cu unele care au indicele glicemic scazut si sunt recunoscute pentru ca tin in frau glicemia. „Ca sa ii pot spune intr-adevar restaurant ecologic trebuie ca toate ingredientele sa fie ecologice, insa la noi nu se gaseste orice am nevoie. Asa ca prefer sa ii spun doar sanatos”, ne-a declarat Cornelia Marin. Iar ea este dovada faptului ca meniul restaurantului da rezultate: a slabit peste 10 kg si nu le-a mai pus la loc. Secretul sta si intr-o faina speciala obtinuta dintr-un amestec de cinci tipuri de faina, care a fost analizata si recomandata de Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Faina este ingredient de baza pentru paine, pizza sau dulciuri, fiind extrem de satioasa si avand un gust aparte.

Cat te costa sa mananci bio

Potrivit proprietarei, cel mai bine se vand focaccia, saratelele, briose cu ciocolata si aloe vera, pizza, biscuitii cu papaya, pastele si, o data cu venirea verii, inghetata – realizata integral din fructe proaspete. „65 la suta dintre clientii nostri sunt femei”, spune Cornelia Marin.
In ceea ce priveste media de varsta a persoanelor care aleg sa manance sanatos, proprietara afirma ca este intre 30 si 40 de ani. Pentru o masa in doi la un restaurant eco platesti maximum 60 de lei. In planurile Corneliei Marin urmeaza crearea unui meniu dedicat copiilor, pentru a-i indeparta de alimentatia fast-food si efectele nocive ale acesteia.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri