Gandul: Maidanezii nerevendicati in 7 zile vor fi eutanasiati. Afla ce mai prevede noul proiect de lege privind cainii fara stapan

Cainii maidanezi prinsi si nerevendicati vor fi eutanasiati. Cei ce hranesc cainii in spatii publice, contribuind astfel la cresterea numarului lor, vor fi amendati. Proiectul de lege care prevede aceste lucruri va fi supus curand dezbaterii in Parlament.

Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaiei, este sasait si are un ritm rapid de frazare. Cand vorbeste de examinarea cainilor maidanezi, ti se pare ca auzi "exterminarea" cainilor maidanezi. Cand pomeneste de cazarea cainilor maidanezi in adaposturi, ti se pare ca auzi "gazarea" cainilor in adaposturi. Urmatoarea fraza o rosteste insa foarte clar: "In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare de sapte zile, cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia vor fi eutanasiati". Se stia de mult ca in asta consta proiectul de lege pe care l-a propus spre dezbatere in Camera Deputatilor, totusi, dupa anunt se lasa tacerea. "Este moral sa ucidem atatia caini?", vine firesc intrebarea. "Daca va arat fotografii cu tibii, gambe si fete rupte, mai putem vorbi de asa ceva?", vine raspunsul.

Prezentarea proiectului de lege privind cainii fara stapan a inceput cu statisticile referitoare la numarul de caini si numarul de oameni muscati. Cati maidanezi sunt in Capitala? Din datele ONG-urilor, ar fi aproximativ 40.000, din datele administratiei locale – ceva peste 100.000. In ceea ce priveste numarul de cetateni care au ajuns la spital dupa ce au fost muscati, datele sunt clare. In 2009, 11.436 de persoane au ajuns la spital cu muscaturi de caini. 7.571 au fost muscate de caini fara stapan si 3.865 de caini cu stapan. In primul trimestru al anului 2010 au fost muscate de caini 2.813 persoane, din care 2.175 de caini fara stapan si 768 de caini cu stapan.

"Modificarile pe care vrem sa le aducem legii incurajeaza, in primul rand, adoptarea cainilor fara stapan. Insa nu mai vrem sa fie adoptiile in bataia de joc de care am avut parte pana acum. Cainii erau revendicati, dar ajungeau inapoi in strada. Cei care vor sa adopte un caine vor trebui sa prezinte niste dovezi", spune prefectul.

"In primul rand sa faca dovada spatiului in care va tine cainii. Pentru ca nu pot sa cred ca e uman sa tii 20 de caini in 40 de metri patrati. Prezentarea de catre adoptator a posibilitatilor materiale… Mi-e greu sa cred ca o persoana cu salariu minim pe economie poate, efectiv, sa creasca 7 – 8 caini. Prezentarea de catre adoptator a acordului asociatiei de proprietari sau al vecinilor. Din ce am citit, din ce stiu de la Asociatia pentru Supravegherea Animalelor, cetatenii sunt deranjati nu doar ca un caine a muscat. Poate ca musca, poate ca nu. Dar mai sunt deranjati cand vad fecale in casa scarilor, cand urla noaptea la luna, cand 12 caini stau intr-un apartament de 40 de metri patrati. Nu stau singuri, stau intr-un bloc de locuinte. Daca tot blocul e de acord, atunci sa-i tina. Dar daca nu, nu se mai poate", a spus Atanasoaiei.

Proiectul de lege vrea de asemenea sa descurajeze intretinerea si hranirea maidanezilor in spatii publice. "Va e drag? Luati-l in casa! Am primit inregistrari video facute de locatarii unui bloc. O persoana varstnica avea in grija 15 caini. Zilnic veneau masini si lasau in fata blocului saci intregi de carne si de oase. Banuiala este ca erau adusi de un ONG care, in loc sa faca adaposturi pentru cei 15 caini, prefera sa-i lase in grija batranei respective", spune prefectul.

Microcipul, obligatoriu pentru toti cainii

Tuturor cainilor care vor fi adunati de pe strada si apoi revendicati li se vor implanta microcipuri. In cazul in care cainele este din nou gasit pe strazi, microcipul va arata datele celui care a adoptat si abandonat cainele. Amenzile pot ajunge, in acest caz, si la 5.000 de lei.

Cainii cu boli incurabile sau cei care nu sunt revendicati vor fi, insa, eutanasiati. La fel si cainii considerati agresivi (conform legii 55/2002, art 2). "Prin caine agresiv se intelege orice caine care musca sau ataca o persoana sau alt animal pe spatiul public. Medicii veterinari ne spun ca un caine agresiv este foarte usor de recunoscut. Eutanasierea cainilor se va face numai de catre medicii veterinari care au atestat eliberat de colegiul medicilor veterinari. De altfel, Asociatia Medicilor Veterinari a sustinut proiectul nostru. Se interzice uciderea cainilor de catre alte persoane si cu alte metode decat cele prevazute de lege", spune prefectul.

Teoria e buna, practica e mai complicata

In cazul in care legea va trece, sarcina de a curata strazile de maidanezi revine asociatiilor de supraveghere a animalelor. "Fiecare asociatie de supraveghere a animalelor va trebui sa-si ceara drepturile si fondurile necesare pentru constructia de adaposturi, va trebui sa se bata pentru bugetul propriu, va trebui sa faca ceea ce pana acum nu prea a facut", spune Atanasoaiei.

"Eu sunt abilitat sa sanctionez primarul si asociatiile lunar, in cazul in care nu construiesc aceste adaposturi. Pana cand li se va parea mai ieftin sa faca adaposturi decat sa plateasca amenzi". Evident, mai usor de spus decat de facut. In prezent, Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan dispune doar de 1.000 de spatii de cazare si aproximativ 30 de prinzatori (hingheri).

Atanasoaiei este convins ca proiectul sau de lege va fi combatut serios si de ONG-urile care militeaza pentru drepturile animalelor. "Am avut discutii si cu ONG-urile care militeaza pentru drepturile animalelor, insa punctul meu de vedere nu s-a suprapus cu al lor. Ele nu sunt de acord in general… Din momentul in care legea intra in dezbatere parlamentara, sunt convins ca asupra parlamentarilor se vor exercita foarte multe presiuni", a spus prefectul, adaugand ca ONG-urile sunt invitate sa contribuie la solutionarea problemei.

"Orice ONG, orice fundatie din tara asta care ar dori maine sa adopte toti cainii din Bucuresti, poate s-o faca. Maine ar putea sa se uneasca toate ONG-urile, sa vina cu resurse financiare sa construiasca adaposturile necesare si sa adopte toti cainii. Daca toti bucurestenii vor adopta toti cainii fara stapan, inseamna ca Bucurestiul este un oras care a transat problema. Dar daca lumea nu vrea sa adopte cainii ramasi in adaposturi, inseamna ca acei caini sunt considerati indezirabili de catre societate", a mai spus Atanasoaiei.

INFO PLUS

Unde se mai practica eutanasierea
• Cainii nerevendicati sunt eutanasiati si in Marea Britanie. Administratiile locale au datoria de a retine animalele fara stapan din localitati si, in cazul in care nu sunt revendicate, sa le eutanasieze. Situatia este aceeasi si in Irlanda.
• Cainii fara stapan sunt eutanasiati si in Chisinau, incepand cu februarie 2010. Primarul Dorin Chirtoaca a luat aceasta decizie dupa ce sase copii au fost atacati de caini maidanezi, ajugand in stare grava la spital. 1.646 de persoane au ajuns la spital cu muscaturi de caini, in Chisinau, in 2009. De mentionat ca decizia primarului Dorin Chirtoaca este in prezent vehement contestata de fundatia pentru protectia animalelor patronata de actrita Brigitte Bardot.
• Uciderea cainilor fara stapan este o practica raspandita si in SUA, ajungand chiar la extreme. In unele localitati din Texas, serifii locali au dreptul de a impusca animalele pe care nu le pot prinde cu alte mijloace.
• Eutanasierea a fost o practica si in Thailanda, in anii 1990 cate 200 de caini fiind eutanasiati zilnic. Practica a incetat, insa, dupa ce ONG-urile locale au spus ca uciderea cainilor contrazice principiile budiste. Chiar si asa, cainii sunt sterilizati si este interzisa hranirea lor in spatii publice.

spot_img

Ultimele știri