Gandul: Guvernul Boc va prezinta Ghidul de relaxare a gainilor si porcilor. 13 masuri pentru linistea dobitoacelor

Gainile si porcii din Romania s-ar putea bucura de un trai mai linistit in fermele din tara noastra. Dupa scandalul gainilor stresate care fac oua nesanatoase si dupa ce o serie de organizatii non-guvernamentale au atras atentia asupra conditiilor in care sunt crescute multe dintre animalele din ferme, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat ieri ca urmeaza sa promoveze in Guvern doua acte normative privind bunastarea pasarilor si porcilor.

Proiectele prevad acordarea de ajutoare de stat pentru crescatorii industriali de pasari si porci care vor fi obligati sa respecte anumite conditii. Distragerea atentiei cu "diverse obiecte" pentru a preveni agresivitatea, locuri de cazare curate si uscate, mai mult spatiu, manipulare "cu blandete" sunt doar cateva dintre masurile pe care, pentru a obtine bani de la stat, crescatorii de pasari si de porci vor fi nevoiti sa le respecte. "In curand vom introduce in sedinta de guvern inca doua forme de sprijin, o hotarare privind bunastarea porcinelor si una cu bunastarea pasarilor", a declarat ieri la o conferinta de presa ministrul Agriculturii.

Patronii de ferme isi vor putea acoperi astfel, cu bani de la stat, o parte din cheltuielile suplimentare pe care le vor face pentru imbunatatirea conditiilor de viata pentru necuvantatoarele din ferme. Suma estimata pentru acest an pentru bunastarea zburatoarelor este estimata la circa 46 milioane euro, iar cea pentru porci – 56 milioane euro, in total 102 milioane euro. Sunt vizate 28 de milioane de gaini si 2,7 milioane porci din ferme. Cererile de ajutoare de stat vor fi depuse la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie. Cele doua proiecte de acte normative prevad 13 masuri de bunastare, sase pentru pasari si sapte pentru porci.

Porcul Zen: distrati cu obiecte si lasati sa doarma cu becul aprins

Pentru a primi banii de la stat, crescatorii de porci vor avea grija ca exemplarelor agresive sa le distraga atentia, cu diferite "obiecte", astfel incat acestea sa nu sara la bataie. "Plasarea unor obiecte, care sa distraga atentia, in boxele unde porcii au tendinta de lupta" reprezinta o masura prevazuta in proiectul pentru bunastarea porcina.

De asemenea, ingrijitorii nu vor mai stinge lumina pe timpul noptii in primele zile de la popularea unei boxe pentru a preveni astfel "luptele si ranirile intre porci". "Raportul de distrugere a urechilor, a cozilor si aparitia ranilor mecanice nu trebuie sa depaseasca 10% din efectivul din ferma", arata proiectul citat. Ulterior guitatoarelor li se vor asigura minimum 9 ore lumina naturala sau 11 ore lumina artificiala.

Scrofitele vor avea cel mai generos spatiu

La depunerea la APIA a solicitarii pentru ajutorul de stat, patronii de ferme de porci vor fi obligati sa prezinte inclusiv schita grajdurilor, din care sa reiasa cu exactitate spatiul in care sunt crescute animalele. Astfel, porcii mai mici, de pana la 85 kg, vor trebui sa aiba la dispozitie fiecare un spatiu de minimum 0,605 mp pe cap, in timp ce scrofitele si scroafele se vor bucura de cel mai generos spatiu – 2,475 mp pe cap.

De asemenea, cazarea suinelor adulte se va face la o "temperatura optima" de 15-18 grade Celsius, in timp ce purcelusii vor fi gazduiti la 22-32 grade Celsius, in functie de varsta. Apa potabila, "loc de cazare uscat" sau asigurarea asternutului uscat sunt alte prevederi incluse in proiectul bunastarii porcinelor. Nu toate fermele de suine vor aplica din acest an toate cele sapte masuri de bunastare. Estimarile autoritatilor arata ca in acest an vor putea aplica toate masurile de bunastare doar 55% dintre fermele mari si medii si 10% dintre fermele mici.

Norme pentru gaini

Crescatorii de pasari vor fi nevoiti sa masoare pana si viteza aerului in halele de pasari, dar proiectul nu indica valoarea exacta a acesteia, ci face trimitere la o directiva europeana. Si in ce priveste temperatura si umiditatea din incintele unde sunt crescute gainile proiectul ne trimite la legislatia europeana, specificand ca in fermele de pasari trebuie sa se "asigure conditii de microclimat cu pana la 10 % mai favorabile" decat valorile prevazute intr-o anexa a unei directive europene, "satisfacandu-se astfel nevoile fiziologice generale si de confort ale pasarilor la nivel superior".
In plus, apa pe care o vor consuma pasarile e musai sa fie potabila. Mai mult, gainile vor avea parte de furaje ce nu contin "substante indezirabile" sau proteine de origine animala. Pasarile vor fi crescute printr-o metoda "naturala sau artificiala, ce nu provoaca sau nu cauzeaza suferinte sau vatamari pasarilor".

Gainile, "manipulate cu blandete"

Gainile s-ar putea bucura chiar din acest an de mai multa blandete din partea ingrijitorilor, spun crescatorii. Proiectul bunastarii gainilor prevede ca "manipularea in vederea prinderii, incarcarii in custi si transportul pasarilor se va face fara vatamarea pasarilor". "Probabil ca multe ferme se vor angaja pentru respectarea conditiilor mai usoare, precum manipularea pasarilor cu mai mare blandete, prin angajarea suplimentara de personal", a explicat pentru Gandul Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCRP).

spot_img

Ultimele știri