Gandul: Culmea sigurantei alimentare: nu s-a dovedit ca mancarea sanatoasa face bine organismului

Una dintre concluziile Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentara (EFSA): "Consideram ca betacarotenul (morcovul n.n.) nu este suficient caracterizat. Efectul asupra sanatatii ochiului nu este bine definit. Concluzionam ca nu se poate stabili o relatie de cauzalitate intre consumul de betacaroten si mentinerea unei vederi normale".

Nu este dovedit stiintific ca este bine sa consumi minimum doi litri de apa pe zi. Nu exista nici o relatie de cauzalitate care sa certifice ca daca suferi de aciditate gastrica te vei calma luand bicarbonat de sodiu. Alimentul minune numit miere este o necunoscuta si nu se poate demonstra stiintific ca ajuta la ceva. Nu exista dovezi cum ca prunele uscate rezolva problemele de tract intestinal. Cat priveste bauturile energizante care contin taurina – nu este atestat stiintific ca te tin treaz. Regulamentul 1924/2006 elaborat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) impune "criterii riguroase nutritionale de analiza si decizie in privinta comunicarii catre consumatori a beneficiilor nutritionale si pentru sanatate ale alimentelor".

Cu alte cuvinte, un producator nu mai are voie sa spuna ca alimentele pe care le comercializeaza fac bine la sanatate decat daca dovezile stiintifice sunt acceptate de Siguranta Alimentara europeana. Chiar si alimentele despre care se stie din mosi stramosi ca te ajuta cand ai probleme de sanatate au picat testul in fata EFSA.
 

Citeste mai mult in Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri