Cum ar fi sa te trezesti dimineata, sa verifici apa la rechinul din living, apoi sa iesi in curte si sa dai de mancare la capra pitica in timp ce un cangur zburda pe peluza, iar camila cu doua cocoase din grajd geme suav la auzul glasului tau? Foarte posibil! Piata animalelor exotice din Romania, desi nu este la fel de dezvoltata ca in alte tari, incepe treptat sa se diversifice.
„Abia acum incep romanii sa bage in curti tot felul de pasari si animale exotice”, spune Gabriel Mohaci, omul care si-a transformat ferma din Cicir, judetul Arad, intr-o veritabila gradina zoologica. Are de vanzare de la camile cu doua cocoase, sconcsi, capre pitice sau reni pana la rate polare, pauni si lebede. La nevoie, poate sa-ti faca rost si de zebre, bizoni sau canguri pitici.
„Sconcsii ii cumpara mai mult gradinile zoologice, oamenii nu prea se inghesuie. In schimb lumea cumpara foarte multi ponei pentru copii, reni pentru iarna, pentru sanie. Dar mai mult pasari – pauni, pasari de apa foarte multe, fazani, lebede… Am avut cativa clienti care si-au luat si canguri pitici, e o rasa care traieste in munti, in Australia, si care rezista foarte bine si la clima din Europa. Se intretine destul de usor, ca un iepure. Consuma legume, fructe, iarba, fan”, spune Gabriel Mohici. O alta specie la mare cautare in Romania este capra pitica, animal comercializat si de Dan Dumitru.
„Este exact ca o capra obisnuita, doar ca are dimensiuni mai reduse. E ca un catel”, spune Dan. „Nu e bine sa fie crescute in apartament, dar pentru curte sunt ideale. Nu trebuie mulse, nu prezinta nici un pericol pentru copii. Daca stapanul le da atentia potrivita pot fi chiar foarte dragute”, spune Dan Dumitru. Pretul unei capre pitice este de 150 de euro.
Rechinul – un unicat nepretuit
O capra pitica nu este indeajuns de exotica pentru Daniel Trasca, un craiovean care viseaza sa gazduiasca un rechin in propria-i sufragerie. A crescut pana acum un asa-zis rechin de apa dulce, de fapt o specie de Pangasius, insa a renuntat la el in speranta ca va gasi un rechin veritabil, de apa sarata.
„Vreau un rechin de apa sarata, insa este extrem de complicat sa cresti unul si sa-ti supravietuiasca. Ii trebuie apa sarata, rece, in primul rand, lucru care se face cu niste echipamente care costa foarte mult. Un chiller de apa sarata ajunge cam la 100 de milioane, plus filtrele care ajung si ele la 150 de milioane… Pe cel de apa dulce l-am vandut pentru ca se facuse destul de mare. Era un Pangasius hypophthalmus care era un peste sanitar pana la urma si nu avea mari pretentii. Era un peste destul de sperios. Manca si mult…”
Un rechin veritabil poate fi procurat de la reef.ro, insa cel care se ocupa de aceasta treaba, George Gogescu, spune ca a detine un rechin in propria casa este o decizie care iti schimba viata. „Eventual iti proiectezi casa ca sa contina un acvariu de mari dimensiuni. In momentul in care ai asa ceva, toata casa se invarte in jurul acvariului. E o chestie pe care o gandesti cu mult inainte”, spune George Gogescu.
„Un asemenea animal este o raritate in Romania. Nu oricine il poate avea. Este ca un Mercedes facut la comanda de la un cap la altul, ca un Ferrari, e un unicat. Este destul de greu de aclimatizat, asa ca ar trebui sa iti iei vreo 4-5 ca sa ramai cu unul. Au nevoie de spatiu foarte mare ca sa se dezvolte, altfel raman mici”. George Gogescu spune ca ar da si gratis un rechin, numai daca persoana doritoare ar putea sa-l intretina.
„Nu stiu cati oameni ar da 30.000 – 40.000 de euro ca sa aiba acvariul necesar sa poata creste un rechin. Vorbim de bazinele de la 5 tone in sus, o filtrare pusa foarte bine la punct, pentru ca fac foarte multa mizerie, hraniti cu peste in fiecare zi, un spumator foarte puternic care sa scoata proteina din apa, un chiller care sa mentina temperatura la 26 de grade si multa bunavointa. Sunt piese pentru acvariu care nici nu au o denumire in limba romana, sunt filtre care seamana mai mult cu niste OZN-uri”.
Sarpele de 2 metri – animalul de casa ideal
Spre deosebire de rechini, serpii sunt animale mult mai putin pretentioase, ba chiar ideale pentru un apartament, ne asigura Robert Mirceasc, un mandru posesor de serpi, soparle, tarantule si hamsteri. „Am doi «yellow rat snake», sau «sarpele sorecar», din America de Nord, doua specimene adulte. Masculul are peste doi metri, femela 1,90 m. Mai am un sarpe negru de munte, care e juvenil, face un an luna asta. Am trei agame cu barba – soparle din desertul Australiei – mai am trei tarantule si sapte hamsteri rusesti pitici. Serpii se mai intereseaza de ei, uneori, cand le simt mirosul, dar nu se intampla nimic”, spune Robert.
Povesteste ca fugarea serpi si soparle de cand era copil, dar abia de anul trecut s-a decis sa creasca astfel de exemplare in casa. Acum le considera animalele ideale. „Sunt cele mai tacute animale, sunt usor de intretinut, iar hrana poti sa le-o dai la doua trei saptamani, chiar si la o luna jumate”. Mancarea lor consta in aripi de pui, pui intregi de cateva zile sau soareci de laborator. S-a decis sa vanda serpii, insa, pentru ca au devenit prea mari.
„Vand serpii acestia pentru ca au crescut foarte mult. Dimensiunea record la specia pe care o am eu e de 2,13 cm, iar cel pe care il am eu tinde sa depaseasca dimensiunea asta”. Altfel, pasiunea lui pentru serpi s-a extins si la familie. „Cel mai drag de ei ii este bunicii mele, care cat sunt eu plecat le face curat si ii hranese”.