Oamenii de stiinta chinezi s-au inspirat din nou din natura pentru a-si dezvolta tehnologiile. Mai nou ei incearca sa inteleaga felul in care frunzele acumuleaza si folosesc energia de la soare. De aceea au creat o frunza artificiala care, spun ei, poate disocia apa pentru generarea hidrogenului, informeaza Ecofriend.
Frunzele plantelor au evoluat de-a lungul anilor pentru a capta in mod cat mai eficient energia de la soare. Ele folosesc aceasta energie pentru a produce hrana, iar pasul cel mai important in acest proces implica disocierea moleculelor de apa si crearea hidrogenului.
Imitand acest proces al plantelor este posibila crearea unei fabrici miniaturale de hidrogen, a explicat Tongxiang Fan, de la Universiotatea Shanghai Jiao Tong din China. „Folosind lumina soarelui pentru disocierea moleculelor de apa si formarea hidrogenului este pentru noi una dintre cele mai promitatoare tactici de a scapa de prostul obicei al emiterii carbonului”, a declarat acesta.
Dupa mai multe experimente, cercetatorii au descoperit ca frunzele detin o serie de cristale precum celulele pe suprafata lor. Aceste celule sunt capabile sa capteze lumina soarelui din aproape orice unghi si, prin urmare, sa obtina usor hidrogenul din disocierea moleculelor de apa.
Foto: ecofriend.org