Front comun pentru a salva Rosia Montana

70 de ONG-uri de mediu au semnat o declaratie comuna prin care critica includerea in programul de guvernare a controversatului proiect minier Rosia Montana si recentele luari de pozitie ale mai multor politicieni pe aceasta tema.

In conditiile in care mai multe acte ale companiei Rosia Montana Gold Corporation sunt suspendate juridic, ONG-urile atrag atentia ca declaratiile ministrului economiei, Adriean Videanu, privind necesitatea demararii proiectului minier, sunt "presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate sa ia o decizie privind aprobarea/respingerea proiectului".

"Solicitam prin urmare domnului ministru Adriean Videanu sa isi retraga respectivele declaratii si apelam la Domnia Sa sa se abtina pe viitor de la orice noi declaratii publice favorabile proiectului cat timp ocupa aceasta functie de demnitate publica", se arata in declaratia comuna.

Cu privire la mentiunea din programul de guvernare despre "reevaluarea" proiectului Rosia Montana, ONG-urile amintesc ca este vorba de o investitie privata in proportie de 80% si nu se poate vorbi de "reevaluare" in conditiile in care evaluarea oficiala nu a avut inca loc, ci doar a demarat.

Proiectul duce la disparitia a patru munti

Actualul ministru al mediului, Laszlo Borbely a declarat la inceputul lunii ca va aproba proiectul minier Rosia Montana daca va fi perfect convins "nu va provoca poluari".

"Consideram ca o asemenea abordare, desi la prima vedere pare rezonabila si binevenita, este in realitate inacceptabila, pentru ca sugereaza ca vointa si opinia personala a ministrului ar fi factorul determinant in luarea deciziei privind emiterea sau nu a acordului de mediu", sustin organizatiile de mediu.

In plus, proiectul Rosia Montana pune si alte probleme in afara de poluare, cum ar fi modificarea masiva si ireversibila a peisajului. Excavarea si procesarea minereului ar duce la disparitia fizica a patru munti si doua vai naturale, a sute de case, biserici, elemente de patrimoniu national. Modificarile vizeaza si biodiversitatea si dinamicii apelor subterane si de suprafata.

Implicarea CSAT opacizeaza procesul decizional

In privinta recentelor declaratii publice ale presedintelui, Traian Basescu in legatura cu o posibila decizie in CSAT pe tema acestui proiect, ONG-urile considera ca nu intra in atributiile acestui consiliu evaluarea oportunitatii unui proiect minier, cu atat mai mult cu cat este vorba de unul privat, care deci nu poate fi o problema de aparare sau securitate nationala.

"Ne exprimam temerea ca implicarea CSAT in loc sa mareasca transparenta cu privire la proiectul minier Rosia Montana, dimpotriva risca (sau chiar urmareste voit) sa opacizeze si mai mult situatia prin natura si regimul documentelor, discutiilor si deciziilor de resortul CSAT (care sunt de regula confidentiale in virtutea obiectului lor – apararea si securitatea nationala, care in acest caz insa nu sunt de fapt implicate)", se mentioneaza in declaratia comuna.

Cu privire la posibila garantie de stat de 1 miliard de dolari pentru proiect, caracterul privat al investitiei si pericolele de mediu cer ca investitorul sa fie cel care sa depuna garantii catre stat, si nu invers.

Printre semnatari se numara Fundatia TERRA Mileniul III, Asociatia MaiMultVerde, Asociatia ALMA-RO, Asociatia Greenitiative, Asociatia Salvati, Dunarea si Delta si WWF Programul Dunare Carpati Romania.

Foto: Gandul, Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri