Faza finala in documentatia pentru hidrocentrala de la Islaz

Hidroelectrica va incepe, in primavara anului viitor, licitatia pentru constructia hidrocentralei de la Islaz, pe raul Olt, investitie estimata la 316 milioane de euro, informeaza Mediafax.

"Suntem in faza finala cu documentarile. Dam drumul la licitatii anul viitor cat mai devreme, in primavara", a declarat, joi, directorul general al companiei, Mihai David, dupa o sedinta a comisiei romano-sarbe privind exploatarea energetica de la Portile de Fier.

Unitatea dezvoltata langa comuna Islaz, din judetul Teleorman, va avea patru grupuri cu o capacitate totala instalata de 28 MW. Lucrarile vor dura patru ani.

Proiect comun cu bulgarii

Hidroelectrica asteapta, in mai 2010, un raspuns de la autoritatile din Serbia privind implicarea intr-un proiect romano-bulgar de constructie a unei hidrocentrale pe Dunare. Compania a solicitat o pozitie partii sarbe privind aceasta investitie inainte de a comunica un raspuns Bulgariei, a declarat Mihai David.

"Am fost informat despre aceasta idee. (…) Partea sarba sustine toate proiectele din sectorul energetic si avem ambitia ca si noi sa participam. In luna mai vom da un raspuns privind aceasta problema", a afirmat Dragomir Markovici, directorul general al Elektroprivreda Srbije, producatorul energetic de stat din Serbia.

David a apreciat ca Serbia nu va fi interesata sa investeasca in acest proiect, ci mai degraba va fi interesata sa recupereze o cota din productia de energie. Conform reprezentantului Hidroelectrica, potentialul energetic exploatabil al Dunarii pe teritoriul Romaniei este de 22 TWh pe an, din care cota Romaniei este de 11,8 TWh. Romania are in exploatare aproximativ 6,8 TWh.

David a spus ca este prea devreme pentru a oferi detalii tehnice sau financiare legate de acest proiect.
Directorul de exploatare al Hidroelectrica, Dragos Zachia, a declarat, la jumatatea lunii noiembrie, ca Romania are semnale pozitive de la autoritatile europene si statele riverane Dunarii in privinta intentiei de a construi impreuna cu Bulgaria noi hidrocentrale pe Dunare.

Proiect eolian de 100 MW

Hidroelectrica negociaza cu trei companii romanesti achizitia unui proiect eolian, cu o capacitate instalata de pana la 100 MW, primul de acest tip al companiei, a mai aratat Mihai David.

Productia eoliana este "un sport unde nu ne nastem invatati", si ca intr-o prima faza compania doreste achizitia celui mai bun dintre cele trei proiecte, a explicat directorul Hidroelectrica. El nu a oferit detalii privind identitatea celor trei firme sau suma pe care compania de stat ar fi dispusa sa o aloce acestei investitii.

Seful Hidroelectrica a facut publica la inceputul lunii noiembrie intentia companiei de a incepe negocieri pentru o achizitie pe segmentul eolian. Totodata, Hidroelectrica va construi anul viitor prima centrala pe biomasa din portofoliu, in care estimeaza ca va investi 40 de milioane de euro. Compania intentioneaza sa construiasca cinci centrale pe biomasa, iar investitiile viitoare vor viza productia de electricitate in hidrocentrale, centrale pe biomasa si parcuri eoliene. Investitiile in centralele pe biomasa vor totaliza 200 milioane euro, cate 40 milioane euro pentru fiecare centrala.

In octombrie, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca Hidroelectrica a incheiat cu patru banci, printre care BCR, BRD si UniCredit, un protocol de finantare a lucrarilor. Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si a asigurat anul trecut 26,4% din consumul de energie la nivel national.

Foto: Cotidianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri