Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Eco-arta pentru COP 15

Pierderea biodiversitatii, fenomenele meteo extreme, energia regenerabila si conservarea padurilor au fost doar cateva dintre temele abordate in lucrarile elevilor din 15 scoli din Bucuresti, vernisate astazi la Casa ONU. Lucrarile au fost realizate in cadrul proiectului “Mesaje pentru Copenhaga. 15 scoli pentru COP 15”, organizat de asociatia Greenitiative in colaborare cu Centrul de Informare ONU si Solar Solidarity International.

Lucrarile cuprind colaje, picturi, obiecte reutilizabile sau reciclate impreuna cu mesaje scrise sau desenate folosind Dang’cing Solar Flowers, obiecte de arta cinetica, care folosesc energia soarelui cu ajutorul unor panouri fotovoltaice in miniatura, realizate de artistul francez Dang in scopuri caritabile.

"Expozitia acesta este un puzzle, lucrarile toate arata imaginea mare, de ansamblu. Scopul acesteia este de a atrage atentia decidentilor de la nivel local si central asupra importantei COP 15 si asupra necesitatii implementarii unor schimbari majore atat la nivel politic, cat si individual, pentru a preveni consecinte grave asupra vietii pe Terra", spune Felicia Ienculescu, presedintele organizatiei Greenitiative.

Schimbarile climatice, predate la scoala

Expozitia este prima din cele trei componente principale ale proiectului de eco-educatie “Terra, singura noastra casa”. Acest proiect are ca scop informarea si educarea elevilor pe tema schimbarilor climatice folosind prezentari multi-media interactive sustinute de echipele de proiect din fiecare scoala instruita in prealabil de catre Greenitiative. Totodata, proiectul urmareste sa genereze schimbari de comportament in randul tinerilor, prin proiecte practice, participari la campanii globale, vizionari de filme documentare. Elevii si profesorii sunt invitati sa se implice activ in reducerea amprentei de carbon a scolii lor prin alcatuirea unei liste de masuri de eficienta energetica si reducerea consumului de resurse.

"Lucrarile copiilor au depasit asteptarile mele. Au foarte multe cunostinte despre schimbarile climatice, iar ingrijorarea lor a fost exprimata foarte bine. Este esential sa actionam acum, cu cat vom astepta mai mult, cu atat factura schimbarilor climatice va creste. Plus ca vom fi pusi in imposibilitatea de a mai repara raul facut", a declarat Jan Sand Sorensen, ambasadorul ONU in Romania.

Greenitiative isi propune sa transmita masurile de sustenabilitate energetica propuse de elevi si profesori administratiei locale si sa se asigure ca aceste tipuri de masuri vor fi luate in considerare atunci cand se fac reparatii majore la cladirea unei scoli.

Prezent la vernisaj, ambasadorul Marii Britanii, Robert Barnett, s-a aratat incantat de entuziasmul cu care tinerii au raspuns la acest proiect si a subliniat importanta semnarii unui acord la Copenhaga.

"Tinerii au un rol foarte important pentru viitorul nostru. Sunt convins ca trebuie sa se semneze un acord puternic la nivel global, care sa limiteze emisiile de CO2 si sa impiedice cresterea temperaturii cu mai mult de 2 grade Celsius", explica Barnett. Lucrarile vor fi expuse la Casa ONU pana pe 10 decembrie, iar accesul se face pe baza de programare stabilita in prealabil cu reprezentantii Greenitiative.

Text de Loredana Pana
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri