Evenimentul Zilei: Parlamentarii picaturii de apa

Trei elevi romani vor merge in luna martie la Aachen, pentru ca, impreuna cu tineri din 14 tari europene, sa gaseasca solutii unei probleme care tinde sa devina globala: cea a apei potabile. Unul dintre cei trei, Sonia Benga, spune ca multi dintre tinerii generatiei ei inteleg ideile ecologice, "dar sunt foarte putini care se gandesc sa si actioneze".

Sonia Benga, Ioana Iacob si Tudor Campean, toti liceeni ai Colegiului National "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, vor fi reprezentantii Romaniei in Parlamentul European al Stiintei (EPS). Ei vor fi insotiti de Cristina Varga, profesoara de engleza a Colegiului.

In urma dezbaterilor din 24 si 25 martie, va fi redactat un raport despre rolul apei in viata oamenilor si solutii pentru ca aceasta sa fie un bun accesibil la nivel planetar. Documentul va ajunge la institutiile Uniunii Europene, prin intermediul Comisarului pentru Stiinta si Cercetare.

Poluarea apei, problema romaneasca

"Toate inscrierile s-au facut online, prin inscrierea de articole pe un site si comentarea unora deja postate de colegii nostri", spune Sonia Benga. Eleva a realizat problemele pe care le au cu apa parti ale Globului ca Orientul Mijlociu sau Africa.

"Noi, romanii, avem doar o bucata din aceasta problema. Poluam apa si trebuie sa fie oameni care sa le explice oamenilor ca procedeaza gresit. Multi polueaza apa fara sa stie, daunand chiar calitatii vietii lor", spune eleva. Ea a scris patru articole despre problemele globale legate de apa potabila si spune ca ar fi incantata sa dea o mana de ajutor.

"Nu pot spune ca as merge in Irak sau Iran, dar Africa ar fi o experienta care m-ar incanta. As vrea sa pot sa dau o mana de ajutor la ceva, orice, deoarece sunt foarte multe lucruri care pot fi facute pentru acesti oameni", adauga Sonia.

Citind proiectele colegilor straini, a aflat despre problemele pe care le are fiecare tara in parte. A vorbit despre ele cu colegii Ioana si Tudor, dar si cu profesorul de geografie, Friedrich Philippi, care i-a oferit mai multe informatii despre subiect. Privind ecologia in ansamblu, eleva crede ca problema este una de mobilizare.

"In urma cu cativa ani, am participat cu liceul la o actiune de ecologizare. Dupa ceva vreme, am observat ca au aparut in oras cosuri pentru selectarea selectiva a deseurilor. Sunt putine, nu sunt in toate zonele, dar este un inceput", spune liceana.

Cat despre generatia ei, Sonia crede ca "sunt multi care cunosc problemele cu care ne confruntam, dar foarte putini se gandesc sa si actioneze".

Elevii ii imbie pe nemti cu cozonaci

Cristina Varga a fost cea care i-a indemnat pe elevi sa partice cu articole pe forumul www.science-parliament.eu/forum. Profesoara de engleza spune ca a fost surprinsa de pasiunea de care au dat dovada elevii in cadrul acestui proiect, intitulat sugestiv "H20, mai mult decat o picatura".

"Lucrarile lor nu au fost verificate de nimeni, s-au documentat singuri, au redactat articolele cum au crezut ei ca este mai bine si iata ca au avut succes si reprezinta Romania la aceasta intalnire curajoasa", spune Varga. In zilele de dezbateri, delegatia fiecarei tari va avea un program cultural. Al nostru va fi "ilustrat" cu cozonaci.

Problema apei, in cifre

Doar 52% dintre ugandezi au acces la apa potabila, cel mai scazut procent din intreaga lume. 8 tari africane (Algeria, Egipt, Kenya, Africa de Sud, Uganda, Maroc, Sudan si Zimbabwe) au probleme imense cu apa potabila. Desi China tinde sa devina cea mai mare putere economica a lumii, doar 75% dintre locuitorii sai au acces facil la apa potabila.

Alte sapte state asiatice (Siria, Iran, Irak, Filipine, India, Coreea de Sud si Indonezia) au aceasta problema.

Intre 2000 si 2003, peste 1,4 milioane de copii cu varste mai mici de cinci ani au murit in statele Africii sub-sahariene si Asiei de Sud au murit din cauza bolilor diareice. In acelasi interval, in statele dezvolate, doar 700 de copii au murit din cauza unor astfel de boli.

In 2004, doar 42% dintre oamenii care traiau in mediul rural aveau acces la apa potabila.

spot_img

Ultimele știri