Daca dobori un pom trebuie sa pui alti cinci sau zece, in functie de cartier. Asta prevede un proiect aflat in lucru la Primaria Capitalei.
Edilii Capitalei au facut un proiect de hotarare de consiliu potrivit caruia, in locul unui pom pe care il taie, bucuresteanul este obligat sa planteze cinci sau zece, in functie de zona in care locuieste.
Potrivit proiectului – semnat de primarul general Sorin Oprescu si aflat in lucru la Comisia de protectia mediului -, taierea unui copac din ograda proprie ar putea fi o intreaga aventura, daca alesii Capitalei vor aproba documentul in forma actuala.
Astfel, cine decide sa puna la pamant un pom trebuie sa ceara acordul autoritatilor, asa cum prevad, de fapt, si legile privind reglementarea si statutul padurilor si a protectiei mediului. Noutatea consta in faptul ca beneficiarul avizului de defrisare trebuie sa planteze, in schimb, alti arbori. Asta dupa ce va face cateva drumuri la primarie si la Administratia Domeniului Public.
Supraveghere doar in teorie
„Persoanele fizice si juridice care primesc aviz de defrisare au obligatia de a planta minimum cinci arbori pentru fie care copac defrisat de pe terenul propriu. In cazul in care nu exista aceasta posibilitate, se va planta pe o suprafata indicata de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti sau de primariile de sector”, se precizeaza in proiect.
„Norma” este valabila pentru bucurestenii care locuiesc in centrul orasului. In cazul celor care stau in cartiere din zone limitrofe, fiecare pom taiat inseamna alti zece plantati.
Cine vrea sa-si taie copacul din curte trebuie sa mearga la primarie si sa faca o solicitare pentru un aviz. Apoi, un inspector se va deplasa la fata locului pentru a constata daca pomul trebuie taiat sau doar toaletat. Chiar daca reprezentantul primariei aproba taierea, operatiunea nu se face decat atunci cand bucuresteanul va dovedi ca a plantat cinci sau zece arbori sau ca a incheiat un contract in acest sens cu Administratia Domeniului Public.
Plantarea si taierea se fac pe cheltuiala proprietarului, dar nu se stie cat ar putea costa toataoperatiunea. Potrivit sanctiunilor prevazute, cine va fi prins ca a doborat un arbore fara acordul autoritatilor ar putea primi amenzi intre 3.000 si 5.000 de lei.
Dar aceasta e insa pura teorie. Practica le va da mult de furca autoritatilor. E greu sa fii cu ochii pe toti pomii taiati ilegal, in conditiile in care Capitala nu are un registru verde. Adica nimeni nu stie cati arbori sunt in Bucuresti, desi acestia, teoretic, trebuiau nu marati pa na la sfarsitul lui 2008, potrivit legii.
Totusi, membrii societatii civile spun ca ar fi solutii pentru ca defrisarea arborilor din Capitala sa fie bine supravegheata „Am propus ca inspectorii sa fie premiati cu un cuantum din valoarea amenzii data celor care incalca legea. I-ar putea motiva”, spune vicepresedintele „Eco Civica”, Dan Trifu, unul dintre participantii la elaborarea proiectului.
Pe iarba cu masura, din lipsa de bani pentru irigatii
Asa cum EVZ a scris ieri, acelasi proiect „da liber la iarba verde”, dar numai in anumite zone, si stabileste amenzi intre 350 si 1.000 de lei pentru cei care incalca limitele impuse. La trei luni de la campania EVZ, specialistii Primariei Capitalei si societatea civila au cazut de acord ca e bine sa stea cetatenii tolaniti pe peluze sau sa se joace pe spatiul verde fara a risca amenzi, dar cu masura.
Astfel, contribuabilii bucuresteni au voie pe iarba numai in anumite perimetre, iar grupul celor care se joaca laolalta, pe spatiul verde, nu trebuie sa fie mai mare de cinci persoane. Reprezentantii societatii civile cred ca reglementarile sunt de bun-simt. Cu o exceptie: „limita de cinci”.
„Cat priveste statul pe iarba, s-a ajuns la acest compromis din cauza ca autoritatile nu au bani sa construiasca un sistem de irigatii care sa acopere toate zonele verzi. Iar daca nu ai un sistem de irigatii care sa o revigoreze, iarba se distruge in timp. Nu mi se pare insa normal sa limitezi numarul celor care pot sa se joace. Ar fi trebuit sa lase la latitudinea paznicului: sa interzica activitatea doar daca persoanele respective provoaca pagube”, crede managerul de comunicare al Asociatiei „MaiMultVerde”, Miruna Cugler.