Evenimentul Zilei: Muntii Retezat au ajuns la un pas de semifinala

In competitia pentru cele sapte minuni naturale ale lumii, Retezatul ocupa locul 12 la categoria „Parcuri naturale”. Doar primele 11 clasate din fiecare categorie ajung in etapa urmatoare.

Parcul National Retezat are sanse sa treaca in semifinala competitiei internationale in urma careia vor fi desemnate noile minuni naturale ale lumii. Parcul Retezat se afla acum pe pozitia a 12 a clasamentului, cu patru zile inainte de incheierea acestei etape, la categoria sa de concurs (paduri, parcuri nationale, rezervatii naturale).

Doar primele 11 nominalizari din fiecare categorie vor merge mai departe. Retezatul este singurul obiectiv din Romania ramas in cursa (au mai fost nominalizate Delta Dunarii si Ghetarul Scarisoara).

Votati pana marti!

Retezatul mai poate fi votat pana in noaptea de marti spre miercuri la ora 2.00 (ora 24 GMT) pe siteul http://www.new7wonders.com/ sau telefonic, formand 0041.77.312.404, apoi codul pentru Retezat – 541.

„Zilele acestea mai facem ce putem pentru a spori numarul de voturi pentru Retezat. Ar fi minunat sa intre in faza semifinala a selectiei. Modalitatile de vot sunt explicate si pe site-ul nostru (www. retezat.ro). Ne contacteaza foarte multi oameni care au nelamuriri despre cum pot sprijini Retezatul in competitie. Pacat ca linia telefonica functioneaza greoi. Totusi, speram pana in ultima clipa ca Retezatul va mai urca macar un loc in clasament. Chiar daca nu se va intampla asta, suntem multumiti ca aceasta participare intr-o campanie internationala importanta le-a mai adus aminte diferitelor institutii ca in Romania mai exista si arii naturale protejate, care au nevoie de sprijin si atentie”, spune Florina Crisan, purtatorul de cuvant al Parcului National.

Directorul Administratiei Parcului, Zoran Acimov, impartaseste optimismul moderat: „Am primit un spri jin impresionant din partea mass-media”.

Amazonul, descalificat?

Regulamentul competitiei derulate de New 7 Wonders Foundation (aceeasi organizatie care in 2007 a finalizat campania mondiala pentru desemnarea celor sapte minuni contemporane ridicate de mana omului) prevede ca fiecare nominalizare trebuie sa aiba un comitet oficial de sustinere. In cazul obiectivelor transfrontaliere, fiecare tara pe care se afla o parte din respectiva nominalizare trebuie sa infiinteze cate un comitet oficial de sustinere.

In cazul Amazonului insa (fluviul trece prin Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Guiana Franceza, Guyana, Peru, Surinam si Venezuela), nu s-a reusit acest lucru.

Astfel, daca se va aplica litera regulamentului, Amazonul va fi descalificat, iar Retezatul ar putea urca o pozitie in clasament. Dar sustinerea prin noi voturi, in zilele urmatoare, ramane esentiala.

Inca doua etape

Dintre cele 77 de nominalizari care vor ramane in cursa dupa data de 7 iulie, un comitet de specialisti condus de Frederico Mayor, fostul director general al UNESCO, va selecta cele 28 de finaliste.

Incepand cu 21 iulie, anul acesta, obiectivele ajunse in finala vor fi din nou supuse votului, pe internet si prin telefon. Aceasta ultima faza a selectiei va dura pana in 2011.

SUPERLATIVE

Cel mai vechi parc natural din tara

Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata totala de 38.138 de hectare, care aduna numeroase superlative.

Vechime. Este cel mai vechi parc natural din Romania (1935).

Lacuri. Aici se afla cel mai intins lac glaciar (8,9 hectare) din tara – lacul Bucura, cel mai adanc – Zanoaga (29 de metri) si lacul situat la cea mai mare altitudine (2.250 de metri) – Tau Agatat.

Varfuri. Alte atractii: Varful Peleaga (2.509 de metri – cel mai inalt varf din masiv) si varful Retezat (2. 482 m – cel mai vestit).

Flora. In ceea ce priveste flora, turistii pot admira rhododendron salbatic si flori de colt.

Fauna. Aici se intalnesc animale si pasari rare, precum caprele negre, marmotele si vulturii.

Turism. Camparea este permisa doar in Poiana Pelegii si langa lacurile Bucura si Zanoaga. Refugiile Salvamont din Bucura, Poiana Pelegii si Zanoaga pot oferi intre 15 si 20 de locuri de dormit, in caz de vreme rea, prioritate avand copiii
si femeile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri