Evenimentul Zilei: Cum pot fi reciclate cutiile de aluminiu

„De cand lucrez eu in industria asta nu am vazut o schimbare radicala in mentalitatea sau in atitudinea oamenilor fata de reciclarea cutiilor de aluminiu”, spune Cristi Prundurelu, Directorul Punctului de Lucru din Bucuresti al AMEP PACK, singurul reciclator de doze de aluminiu din Romania.

Deja nu mai este o noutate ca suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana din acest punct de vedere, fata de tari ca Polonia, unde reciclatul dozelor de aluminiu este un sport national. „Daca arunci o doza pe strada acolo nici nu apuca sa cada pe asfalt ca cineva a si colectat-o”, mai spune acesta, subliniind ca, in Polonia, exista si competitie mare pe acest segment.

La noi, insa, consumatorul casnic nu este aproape deloc deschis catre colectarea si reciclarea cutiilor de aluminiu, din mai multe motive. Unul ar fi lipsa de educatie si de interes. „Noi romanii suntem fuduli, ne place sa avem apartamente modernizate si masini scumpe, dar alte aspecte nu ne intereseaza”, crede Cristi Prundurelu, care, zilnic, simte ca se lupta cu morile de vant cand vine vorba de colectarea dozelor de aluminiu. Un alt motiv al reticentei consumatorilor este faptul ca dozele ocupa un volum mare si trebuie sa depui un pic de efort sa le turtesti, sa le aduni in pungi si apoi sa le duci, lunar, la un centru de colectare.

„Atitudinea omului s-a schimbat doar razlet”, adauga Prundurelu, precizand ca nici la centrele de colectare lucrurile nu merg ca unse. Sunt unele centre care sunt supuse unor limite lunare de kilograme impuse de dezinteresul consumatorului casnic, limite pe care nu le pot depasi, iar marii operatori de colectare a gunoiului in general nu se implica in colectarea selectiva a cutiilor de aluminiu.

Pericol

O cutie de aluminiu aruncata aiurea nu se degradeaza nici dupa cinci generatii, explica directorul reciclatorului AMEP PACK pentru Bucuresti. „Eu nu vreau ca viitorul meu copil sa iasa in parc si sa se joace printre cutii de aluminiu, sau sa se taie in ele”.

De ce sa reciclam

– Cutiile de aluminiu se pot recicla in proportie de 100%.
–  Pentru reciclarea lor se consuma cu 95% mai putina energie electrica si componenti chimici decat pentru producerea lor din materie prima.
– Nu exista un numar limitat de reciclari posibile.

Pentru ca si sistemul de colectare are hibe, de multe ori reciclatorul consuma extrem de mult timp si energie sa curete dozele de alte tipuri de gunoi menajer sau sa le separe de alte materiale cum ar fi metale feroase sau plastic. „Daca la 10 tone de doze de aluminiu am scapat o sticla de plastic am stricat toata compozitia. Noi punem accent foarte mult pe curatarea lor pentru a le putea recicla”, spune acesta.

„Avem nevoie de ajutor si atata timp cat nimeni nu ne ajuta, bati saua ca sa priceapa iapa si te lupti cu morile de vant pentru ca omul nu este educat, iar firmele mari care se ocupa de salubritate in orase nu fac nimic sa impulsioneze omul sa colecteze diferit gunoiul”.
Cristi Prundurelu, Directorul Punctului de Lucru din Bucuresti al AMEP PACK.

Acesta subliniaza ca daca ar fi ministrul mediului le-ar obliga pe firmele care detin rampe de gunoi sa colecteze gunoiul selectiv. Acum, singurii colectori individuali de doze sunt in general oamenii nevoiasi, care le vand pentru a castiga bani. „De asemenea as introduce si amenzi usturatoare pentru cei care nu ar respecta legea si i-as determina pe colectori sa colaboreze cu barurile, restaurantele si cluburile care au la vanzare bauturi imbuteliate in doze de aluminiu si sa stranga de acolo toate materialele refolosibile, nu numai aceste doze de aluminiu folosite”.

Colectorii individuali cauta prin gunoi dupa doze pentru ca au nevoie de bani, iar pe kilogramul de cutii adunate se plateste de la 0.5 lei, pana la 3 lei. „Daca aduna 10 kilograme pe zi castiga 30 de lei si asa reusesc sa supravietuiasca”.

Departe de tinte

In 2007, standardul european de colectare si reciclare a cutiilor de aluminiu pentru Romania a fost impus la 50% pentru urmatorii cinci ani. Atunci nivelul reciclarii a stat la 3%, apoi a crescut la 5% si de-abia anul trecut cresterea a fost mai semnificativa, ajungand la 10%. Si AMEP PACK si-a dublat cantitatea de cutii reciclate de la an la an incepand cu 2007, cand a inceput sa opereze pe acest segment, iar pana la finalul anului 2010 isi propune sa duca mai departe curentul ascendent.

„In anii care ne-au mai ramas va trebui sa tragem tare si nu stiu daca dispunem de resursele necesare”, spune Cristi Prundurelu, subliniind ca nu intelege de ce firmele colectoare nu atrag fonduri europene pentru a-si moderniza munca. „Explicatia unui mare operator de salubritate a fost ca e prea mare bataie de cap”, iar pentru multi aceasta este doar o afacere, mai spune el.

AMEP AMERICAN PACKAGING S.A este membra a CAN PACK GROUP, producator de cutii de aluminiu. „Ei pun dozele pe piata, noi le scoatem. Practic, inchidem circuitul”, mai spune acesta, amintindu-si ca, pe vremea regimului comunist mergea in parc la adunat de hartii, desi parcul era curat. Atunci existau centrele de reciclare unde se puteau duce diverse materiale reciclabile precum sticla si maculatura.

„Trecand de la un regim la altul ne-am luat libertatea in cap intr-un mod gresit si nimeni nu s-a mai preocupat de reciclare”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri