LECTIA DE ECOLOGIE. Primul business online de cosmetice organice implineste doi ani, timp in care a crescut odata cu o piata care a cunoscut un boom nesperat. Monica Rosu sta pe un fotoliu de piele din biroul ei, unde se aude incet muzica clasica si o lumanare organica parfumeaza camera. Vorbeste relaxat despre decizia care i-a schimbat total viata.
Dupa 10 ani de petrochimie, a decis sa renunte si sa inceapa o afacere in domeniul cosmeticelor organice, o idee ce, in 2008, parea riscanta. In Bucuresti mai existau doar doua magazine care vindeau produse organice iar publicul de cumparatori era foarte redus.
In doi ani, lucrurile s-au schimbat radical. Acum Rangali a evoluat de la un magazin online de cosmetice la un distribuitor pentru celelalte magazine. Numarul lor a crescut vizibil, odata cu interesul clientilor. Din doua motive. Pe de o parte este la moda sa folosesti produse organice, iar pe de alta parte, este mult mai sanatos.
Avantaje cosmeticelor organice
Cosmeticele organice sunt impartite in mai multe categorii. Cele care au o parte ingrediente naturale, dar au si substante chimice, ca parabenul, cele care au ingrediente naturale si cele care sunt certificate ca organice. Avantajele se vad pe piele, care nu va mai fi iritata si nu va mai suferi, explica Monica Rosu.
Pentru a cumpara un produs organic de calitate trebuie sa cititi eticheta si sa verificati certificarea. Exista mai multe standarde de certificare, cel mai bun fiind cel dat de Soil Association, care atesta ca un produs este organic in proportie de 95%. Iar certificarea este data dupa monitorizarea atenta a felului in care sunt crescute plantele, cum sunt prelucrate, amestecate si ambalate. (vezi la finalul articolului lista completa de certificari organice).
Produse de import
Afacerea Rangali s-a nascut din nevoia Monicai Rosu de a le oferi celor doi copii ai sai o ingrijire sigura, dupa ce anumite produse conventionale nu s-au dovedit bune pentru piele. Dar, fiindca trecerea de la produsele conventionale la cele organice nu e usoara, pentru ca cele din urma nu miros la fel de frumos si nu fac la fel de multa spuma (din lipsa unor substante chimice), ea spune ca, pana sa ofere la vanzare un produs, il testeaza.
Importa mai ales din Marea Britanie pentru ca are incredere in certificarea data de Soil Association, care cere ingrediente organice minimum 95%.
Produsele de machiaj sunt aduse din Australia. Mascara, spre exemplu, este pe baza de alge. Monica Rosu povesteste amuzata cum, timp de trei luni, a lipsit mascara din gama de produse, pentru ca algele din care este facuta au fost afectate de poluare. Producatorii au decis ca trebuie sa astepte ca o noua generatie de alge sa apara.
„Nu poti trai 100% organic, dar macar cat se poate. Eu zic ca unde sunt suprafete de aplicare mare, trebuie folosite produse organice. Ma refer la sampon, gel de dus”. Dar nici produsele pentru curatat casa nu sunt mai sanatoase, in ultima vreme producatorii de organice, aducand pe piata si detergenti de rufe si de vase, dar si produse de curatenie cu ingrediente organice.
Prejudecata despre preturile organicelor
Afacerea Monicai Rosu, care implineste doi ani pe 6 mai, nu a mers ca pe roate de la inceput. Au existat momente grele, cum ar fi investitiile in promovare sau explozia pietei, cand cererea din partea magazinelor a depasit capacitatea de distributie a firmei. Daca la inceput masina care umplea depozitul din zona Republica, din Capitala, venea o data pe luna, acum vine de trei ori pe luna si este un camion care nu mai poate fi descarcat manual.
Managerul vrea sa tina mereu pasul cu tendintele si merge la targuri in domeniu si incearca orice produs nou pe care vrea sa il importe.
Ea se confrunta cu prejudecata ca produsele organice ar fi mai scumpe. Pretul, insa, nu-l depaseste pe cel al cosmeticelor conventionale populare, despre care, Monica Rosu spune ca sunt ieftin de produs. „La produsele conventionale, 20% din pret reprezinta costuri de marketing”.
Pentru unii clienti exista iluzia ca substantele chimice provenite din petrol pur nu sunt nocive, dar fosta consultanta in chimie o darama. „Din petrol se extrage benzina, apoi motorina, apoi pacura si ce ramane merge la industria cosmetica”.
Pe cand, in cazul produselor organice, pretul reflecta costurile de productie. „Este foarte scump sa cresti levantica un an si sa ai grija sa nu o polueze nimeni. Si cine stie cum vine vreo ploaie puternica si ti-o distruge”.
Multe dintre cosmeticele organice sunt facute manual, ceea ce face ca ele sa nu dureze mult in timp. „Fiindca le lipsesc conservantii chimici, termenul de valabilitate la unele produse este de trei-sase luni”, spune managerul Rangali, care conchide ca mereu le transmite oamenilor sa citeasca cu atentie eticheta. „Daca nu intelegi ce scrie pe eticheta, daca nu stii ce sunt acele ingrediente, nu cumpara”.
LISTA NEAGRA
Cititi mai jos cateva substante chimice des folosite in industria cosmeticelor conventionale, care sunt nocive.
• SLS (Sulfat lauril de sodiu) – surfactant anionic, agent de spumare dur, se gaseste in mod frecvent in sampoane, geluri de baie si dus si este cunoscut ca iritant al pielii si ochilor. Poate provoca eczeme. SLS se mai gaseste si in detergenti de podele de garaje indutriale, degresanti de motor si este folosit si la teste clinice pentru a provoca iritatii pielii.
• Parafina – produs chimic derivat din pacura (reziduu petrolier) care declanseaza discolorari si iritatii ale pielii. Mai apare si sub numele de ulei mineral sau parafina lichida. Frecvent folosit in creme, uleiuri si produse pentru copii.
• Ftalati – compus chimic care se gaseste in multe produse obisnuite incluzand cosmetice, jucarii, linoleum de podea. Se foloseste pentru a stabiliza parfumuri si a face materiale plastice flexibile.
• Paraben – folosit in mai mult de 90% din produsele cosmetice. Parabenii sunt conservanti care au fost mentionati in studii legate de dereglarile hormonale, cu posibil impact asupra dezvoltarii de cancer, de probleme de fertilitate, afectarii dezvoltarii fetusului si copiilor mici. Parabenii au fost gasiti in tumori localizate la san (Journal of Applied Toxicology, 2004) si dau alergii sau dermatite. Pe eticheta poate aparea ca metilparaben, butilparaben, propilparaben, etilparaben.
• Propilen glicol – acest compus chimic altereaza structura pieleii, permitand altor chimicale sa intre mai adanc in epiderma, crescand astfel nivelul celor care ajung in sange. Provoaca iritatii precum dermatite si eczeme. Se gaseste si in antigelul pentru masini.
• Parfum – echivalentul sintetic al uleiul esential, este principalul declansator al dermatitelor si eczemei. Din cele 5.000 de ingrediente ce pot intra in compozitia parfumurilor, doar 1.300 sunt testate.
(sursa: Monica Rosu, manager Rangali)
TIPURI DE CERTIFICARI
Cum sa va dati seama ce fel de produs organic cumparati. Primul pas este sa cititi eticheta si sa vedeti ce fel de certificare exista pe ambalajul produsului.
• daca produsul este natural, adica, potrivit legii contine 1% ingrediente naturale (chiar daca a suferit un proces chimic pe urma), poate purta pe ambalaj mentiunea eco sau bio sau natural
• exista organisme de certificare independente care acorda certificari naturale si organice , fiecare dupa anumite criterii
• pentru produsele naturale exista doua tipuri de certificare : BDIH in Germania si Cosmebio in Franta. BDIH certifica numai natural (cere ca materia prima sa fie obtinuta din plante, din culturi controlate biologic sau salbatice, fara testare pe animale), Cosmebio certifica BIO (natural) si ECO
• Cosmebio cere ca produsele bio sa aiba 95% ingrediente naturale, din care 10% organice din care 95% certificate si maxim 5% ingrediente sintetice. Pentru produsele ecologice cere 95% ingrediente naturale din care 5% organice, din care 50% certificate, maxim 5% ingrediente sintetice