Evenimentul Zilei: Casa care-si uda singura florile

Cum ar fi sa uzi gradina casei tale din Timisoara, tu fiind la Bacau? S-ar putea intampla sa vii acasa dupa o deplasare de doua zile si sa ai apa calda in cada, sa cante melodia preferata la sistemul audio, iar luminile sa se aprinda instantaneu cand intri pe usa? Toate aceste lucruri sunt posibile. Mai mult decat atat, limitele unui astfel de sistem tin doar de imaginatia fiecaruia si, evident, de buget.

Prin Inels, un proiect adus in Romania de o firma ceha, iti poti controla integral toata casa. Pana in prezent, zece case din Cluj si Arad au un astfel de sistem, iar alte 120 de proiecte sunt in discutie.

„Lumina!” si se face lumina

Cu ajutorul unor dispozitive instalate discret sunt controlate prizele, instalatia termica, aerul conditionat, apa si celelalte utilitati din casa. Toate aparatele sunt legate fie prin fire trase prin pereti, fie wirless si sunt conectate la un sistem central, asemanator ca functii cu o unitate PC. Astfel, „creierul sistemului” primeste informatii si trimite comenzi in functii de nevoile proprietarului.

Comenzile sunt trimise prin mai multe modalitati: printr-un touch screen montat pe perete, printr-o telecomanda, cu telefonul mobil, prin internet sau chiar vocal. „Iti inregistrezi vocea in program, iar microfoanele montate in casa iti preiau comanda – «lumina» si se face lumina. Iti poti seta programul ca atunci cand dai un bip catre unitatea centrala sa curga apa in cada si sa porneasca incalzirea. Daca esti in America, intri pe internet in contul tau si poti uda florile sau trage jaluzele de la living”, explica o parte dintre avantaje directorul Elko Ep in Romania, Syrovy Jiri.

Daca bate vantul prea tare sau e furtuna, un senzor meteo montat pe casa trimite imediat informatia catre unitatea centrala si, automat, se trag obloanele sau se ridica atunci cand este soare. Daca esti plecat si te calca hotii, un alt senzor trimite semnalul mai departe si, automat, primesti un SMS pe telefonul mobil prin care esti informat ca este „miscare” acasa, in lipsa ta.

Hotii stau la usa

In ceea ce priveste costurile, un sistem porneste de la 5.000 de euro si poate depasi 150.000 de euro. In pretul minim, de exemplu, se poate incadra un sistem pentru un apartament cu trei camere, in care sunt inclusi senzori pentru miscare, pentru lumina si dispozitive care pornesc sau inchid automat instalatia de incalzire.

„Atunci cand isi monteaza acest sistem, cehii se gandesc la economie. Chiar daca investitia e mare, in maximum 5 ani isi recupereaza banii. Pentru rusi nu conteaza pretul si nici economia. Ce e mai scump. Au touch screen si in baie. Iar in Romania, lucrurile sunt combinate, oamenii vor confort si sa economiseasca”, mai spune directorul Jiri. Reprezentantii companiei declara ca majoritatea romanilor care sunt interesati de aceasta tehnologie au vazut astfel de sisteme in strainatate.
Aparatele care alunga infractori si raspund la telefon
• Modulul GSM – prin texte SMS sau apeluri telefonice se poate controla anumite aplicatii. In cazul unor intrari prin efractie sau daca senzorii depisteaza fum, sunt trimise alerte catre politie sau pompieri;
• Termo-regulatorul – permite setarea temperaturii dorite incalzire/racire prin controlarea aerului conditionat sau a instalatiei termice. Un senzor monitorizeaza temperatura ambientala. Sistemul porneste si opreste instalatiile ori de cate ori este nevoie;
• Sophy – unitate multifunctionala care poate recunoaste vocile a patru utilizatori diferiti. Dispune de senzor de temperatura si pentru intensitatea luminii, primeste si transmite informatii prin semnal infrarosu;
• Dimerul – memoreaza intensitatea luminoasa selectata si o reda la urmatoarea actionare a sistemului. Are protectie la suprasarcini, scurtcircuit precum si supraincalzire;
• SA2-04M – modul de comanda pentru dispozitive, aparate, jaluzele si diverse instalatii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri