Petromidia: 50 milioane dolari, investiti in proiecte de mediu

Programul de modernizare a rafinariei Petromidia, inceput in 2006, a fost finalizat, valoarea totala a investitiei, ridicandu-se la 380 milioane dolari.

50 de milioane de dolari au fost alocati suplimentar programelor de mediu, rafinaria aliniindu-se in permanenta ultimelor norme europene de mediu, potrivit declaratiilor facute de vicepresedintee Grupului Rompetrol, Arman Kairdenov.

Nivelul emisiilor de CO2 si sulf,
in conformitate cu normele UE

“Procesul de modernizare a rafinariei Petromidia, inceput in 2006, a fost incheiat cu succes, iar  50 de milioane au fost bani suplimentari pentru mediu. Ne aliniem in permanenta normelor europene de mediu, iar suma a fost alocata atat pentru reducerea emisiilor de sulf si de CO2, cat si pentru reducerea consumului de energie de pe platforma de la Navodari. In urma programului de modernizare, consumul de energie va fi redus cu 40%”, a explicat Arman Kairdenov.

Programul de modernizare a rafinariei Petromidia presupune in primul rand cresterea capacitatii de procesare de la 3,5 la 5 milioane de tone de materie prima si trecerea la productia exclusiva de carburanti Euro 5, precum si alinierea productiei in accord cu cererea de produse petroliere din Romania.

La evenimentul prilejuit de finalizarea programului de modrnizare si  majorare a capacitatii rafinariei , a participat si secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

"Vreau sa reafirm ceea ce am spus conducerii grupului KazMunayGas si grupului Rompetrol, sustinerea totala pe care Guvernul Romaniei o manifesta pentru investitiile pe care le fac in Romania, in sectorul energetic. Suntem preocupați de reindustrializarea țarii,de modernizarea economiei, cautam parteneri, iar KazMunayGas și Republica Kazahstan s-au dovedit parteneri de nadejde de-a lungul timpului", a afirmat secretarul de stat.

O noua fabrica de hidrogen

“Finalizarea programului de modernizare si extindere a Petromidia reprezinta pasul urmator in dezvoltarea Rompetrol, extinderea si consolidarea prezentei grupului in regiunea Marii Negre si Marii Mediterane, cat si intrarea pe noi piete, precum Ucraina sau Turcia”, a spus, in acelasi contezt, Zhanat Tussupbecov, CEO Rompetrol.
 
Un alt proiect pentru cresterea capacitatii rafinariei este si noua fabrica de hidrogen, care va asigura hidrogenul necesar extragerii sulfului din titei si alinierea productiei la Euro 5. Capacitatea instalatiei este de 40.000 metri cubi pe ora si produce hidrogen cu o puritate de 99,98%.

Lucrarile de modernizare a rafinariei au fost coordonate de Rominserv, au implicat peste 280 de companii, 3.500 de persoane, 200 de piese, 2.400 de tone de țeava și 130 de kilometri de retea electrica.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri