In loc sa lase dioxidul de carbon sa polueze atmosfera, specialistii de la compania israeliana Seambiotic l-au captat si l-au directionat spre bazine cu apa de mare, in care cresc microalge, obtinand astfel energie din fumul de carbune.
Ferma de microalge Seambiotic functioneaza in stransa colaborare cu Israel Electric Corporation (IEC) si reuseste sa faca doua lucruri dintr-odata: sa hraneasca algele cu gaze poluante de la centrala pe carbuni, reducand noxele din atmosfera, si sa produca din ele biocombustibili, pentru centrala.
Text de Mihaela Pavnutescu
Dioxidul de carbon, hrana ideala pentru microalge
Intr-un context al schimbarilor climatice profunde si in conditiile in care criza energetica se anunta cu pasi repezi, compania israeliana Seambiotic a pus la punct un sistem novator de producere a energiei curate cu ajutorul microalgelor marine.
Tehnologia a fost dezvoltata in cooperare cu Israel Electric Corporation (IEC) care a pus la dispozitia Seambiotic infrastructura unei centrale de carbuni din apropierea orasului israelian Ashkelon.
“Cele opt bazine cu apa de mare care contin alge au fost plasate pe mai multe sute de metri in jurul cosurilor centralei de carbune, iar dioxidul de carbon, odata aruncat in aer de turbine, este aspirat de vegetatie. Acest proces este denumit de cercetatori biofixatie, iar performanta Seambiotic consta, in primul rand, in separarea dioxidului de carbon de celelalte gaze”, a declarat pentru “Green Report” Noam Menczel, CEO Seambiotic.
Centralele de carbune, exploatate pentru energie curata
Seambiotic este prima companie din lume care utilizeaza dioxidul de carbon care provine de la centralele electrice pe carbune, pentru cultivarea algelor, si dispune de o tehnologie unica pentru transferul dioxidului de carbon.
Microalgele sunt cultivate in bazine deschise, de mica adancime, pentru a asigura patrunderea luminii, deoarece au nevoie, din abundenta, de soare.
Tehnologia utilizata de Seambiotic reduce considerabil costul de productie a energiei si, in acelasi timp, diminueaza emisiile de dioxid de carbon, responsabile, in mare parte, de incalzirea globala. Culturile de alge, spre deosebire de cele de porumb sau trestie de zahar, nu sacrifica culturile agricole pentru producerea biocarburantilor.
1 litru de “petrol verde”, din 5 kilograme de alge marine
Din 5 kilograme de alge poate fi obtinut1 litru de biocombustibil, aceste plante fiind capabile sa produca de 30 de ori mai mult biocarburant decat in mod obisnuit.
Biocombustibilul obtinut din alge nu este toxic, nu contine sulf si este biodegradabil. Pentru toate aceste motive, microorganismele marine sunt considerate de experti sursa de biocombustibili a viitorului, o noua si inepuizabila sursa de petrol verde.
Algele microscopice ar putea reprezenta cea mai noua si profitabila generatie de biocombustibili, devansand combustibilii traditio-nali, uleiurile naturale si lemnul. Microalgele sunt organisme acvatice, microscopice, care se hranesc prin fotosinteza. Asemanator plantelor terestre, utilizeaza energia soarelui pentru fotosinteza, convertind energia solara in acumulare de energie chimica. Microalgele sunt convertori eficienti de energie solara, datorita structurii lor celulare simple.
NASA si Seambiotic scot benzina din microalge
Seambiotic, lider mondial in dezvoltarea si producerea de alge marine pentru obtinerea biocarburantilor, prin filiala americana, Seambiotic USA, a stabilit un acord cu Centrul de cercetare Glenn, NASA, pentru dezvoltarea unui program de colaborare continuu pentru optimizarea cresterii alegelor in helesteie aflate in aer liber.
“Potrivit Acordului legislativ de exploatare a spatiului, NASA s-a asociat cu Seambiotic USA pentru a pune la punct procedee de crestere a microalgelor, in microferme, in vederea utilizarii lor ca materie prima pentru biocarburantii folositi in aviatie, cat si ca aditivi alimentari”, a explicat Noam Menczel, CEO Seambiotic.
China a dat 10 milioane de dolari pentru fotosinteza
In afara de faptul ca Seambiotic colaboreaza cu NASA, societatea israeliana care obtine energie din microalge a stabilit si o colaborare cu o companie electrica din China pentru construirea unei ferme de microalge in Penglai, un oras din provincia Shandong, vestul Chinei, care este operationala deja din aprilie 2011.
Microalgele vor fi cultivate in China, pe o suprafata de 12 hectare, pentru obtinerea biocombustibililor ce vor fi folositi in 100 de centrale electrice din aceasta tara.
Proiectul are o valoare de aproximativ 10 milioane de dolari, iar dioxidul de carbon ce provine de la centralele electrice, necesar hranirii algelor, se gaseste din abundenta in China, socotita, alaturi de India, cel mai mare poluator cu dioxid de carbon de pe glob, dupa SUA.
Romania asteapta bani europeni pentru energia din alge
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri s-a inscris la competitia lansata de Comisia Europeana pentru obtinerea finantarii nerambursabile prin intermediul instrumentului financiar NER300 pentru doua proiecte demonstrative, Captarea si Stocarea CO2 – GETICA CCS si Danube Green Island Algae.
Programul financiar NER300 este stabilit prin Directiva 2003-87-CE revizuita (Directiva ETS), care prevede ca, pana la 31 decembrie 2015, sunt disponibile maxim 300 de milioane de cote din Rezerva de Nou Intrati – RNI, pentru a contribui la stimularea elaborarii si functionarii unui numar de pana la 12 proiecte demonstrative comerciale de captare si stocare geologica, in siguranta, a CO2 – CCS, precum si a unor proiecte demonstrative din domeniul surselor de energie regenerabila – SER, desfasurate pe teritoriul UE. Proiectul demonstrativ GETICA CCS este un proiect prioritar pentru Romania si, totodata, unul de interes european, urmand sa contribuie la respectarea angajamentelor asumate de Romania privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cantitatea ce urmeaza a fi captata si stocata fiind de minim 1,5 milioane tone CO2/an.
Cererea de finantare pentru NER300 a fost elaborata de catre SC Complexul Energetic Turceni SA, in numele viitoarei Companii de Proiect care va include operatorii finali ai tehnologiei CCS, respectiv SC CE Turceni SA – operator pentru captarea CO2, SNTGN Transgaz – operator pentru transportul CO2 si SNGN Romgaz – operator pentru stocarea CO2.
Pentru proiectul demonstrativ Danubes Green Island Algae, cererea de finantare a fost elaborata de catre SC Dorna Agri SA.
Prin tehnologia propusa de catre Dorna Agri se va capta dioxid de carbon de la o centrala electrica de 30 MW, pe biomasa, care va fi utilizat apoi intr-o ferma de alge, biolichidul rezultat fiind utilizat la producerea unei cantitati suplimentare de energie electrica de 20 MW.