Seceta a activat clauza de forta majora in contractele Hidroelectrica

Compania Hidroelectrica a fost nevoita sa apeleze la sfarsitul lunii septembrie la activarea clauzei de forta majora in cele 41 de contracte comerciale aflate in derulare pentru a-si putea reduce pierderile cauzate de diminuarea cantitatilor de energie livrate.
Conducerea companiei estimeaza pentru sfarsitul anului ca aproximativ 90% din energia contractata va fi livrata.

Text de Cosmin Zaharia

 Hidraulicitatea scazuta din 2011 s-a manifestat de-a lungul trimestrului II si cu precadere in trimestrul III. De asemenea, faptul ca in iarna 2010-2011 precipitatiile sub forma de ninsoare nu au avut un volum important a facut ca lacurile de acumulare sa nu primeasca necesarul de apa obisnuit pentru perioada februarie-martie. Acest lucru a condus la o micsorare a capacitatilor de productie ale Hidroelectrica, scazute in continuare si de debitele reduse atat pe raurile interioare, cat si pe Dunare.

“Am mai avut un moment foarte greu in perioada mai-iunie cand Dunarea a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani. Cu toate acestea, Hidroelectrica a facut eforturi foarte mari, a achizitionat energie si a reusit sa mentina nivelul lacurilor de acumulare”, a spus directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.
Volumele din lacurile de acumulare au fost restabilite in cursul lunii iulie, iar de la 55%, cat aveau nivelul in cursul ultimei decade din luna mai, s-a reusit stabilirea unui nou maxim de 64%. Din pacate, Dunarea a scazut, la sfarsitul lunii septembrie, vertiginos si s-a ajuns la un debit minim de 2.150 mc/s, in loc de 4.000 mc/s cat este media anuala.

“In decembrie, cand am sosit la Hidroelectrica, se produceau 29.000 MWh, iar spre sfarsitul lunii septembrie s-au inregistrat si 9.800 MWh/zi. Per total, din cauza scaderii debitelor pe raurile interioare, productia Hidroelectrica a scazut la 63% din productia prognozata bazata pe debitele multianuale transmise de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si Apele Romane”, a mai declarat Trihenea.

Forta majora pentru a incheia anul pe plus
Din cauza secetei prelungite si a scaderii debitelor Dunarii corelate cu cele ale raurilor interioare, Hidroelectrica a decis sa solicite aplicarea clauzei de forta majora in contractele comerciale pentru a nu inregistra pierderi.
“Potrivit legislatiei in vigoare si clauzelor pe care le avem inscrise in toate cele 41 de contracte de furnizare de energie electrica catre distribuitori sau consumatori, se poate aplica forta majora care exonereaza de raspunderea materiala comerciantul care, fara voia lui, nu-si mai poate indeplini sarcinile contractuale. Astfel am intreprins masurile legale pentru obtinerea certificatelor de forta majora”, a spus directorul general al Hidroelectrica.

Pe 27 septembrie, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a transmis Hidroelectrica cele 41 de avize de constatare a fortei majore in contractele comerciale.
Potrivit prevederilor contractuale, Hidroelectrica a notificat in scris fiecare partener comercial aplicarea acestei clauze care se traduce prin livrarea catre parteneri a unei cantitati de energie care insumata sa reprezinte exact valoarea produsa.
“Vom aplica fiecarui titular de contract un coeficient rezultat din totalul energiei produse de Hidroelectrica impartit la totalul obligatiilor contractuale”, a explicat Constantin Trihenea. Potrivit acestuia, situatia va dura pana la disparitia cauzelor care au dus la aplicarea acestei clauze de forta majora.

“Noi estimam ca pe tot parcursul trimestrului IV vom fi in aceasta situatie pentru ca Hidroelectrica trebuie sa-si indeplineasca obligatiile de rezerva de servicii ale Sistemului National: refacerea nivelului apei in lacurile destinate producerii de energie electrica; asigurarea rezervei de apa pentru populatie; furnizarea de energie electrica la orele de varf”, a mai spus reprezentantul Hidroelectrica.
Trihenea a adaugat ca o situatie similara s-a constatat in 2003, Hidroelectrica inregistrand o pierdere de 4.000 de miliarde de lei. Atunci compania nu a solicitat activarea clauzei de forta majora, fiind nevoita sa cumpere energie termo mult mai scumpa pentru a-si onora contractele.

Aproximativ 90% din energia contractata va fi livrata
Constantin Trihenea a mai spus ca, datorita faptului ca pe parcursul celor opt luni derulate de la inceputul anului si pana la activarea clauzei de forta majora Hidroelectrica a reusit sa isi onoreze toate obligatiile, la sfarsitul lui 2011 va livra aproximativ 90% din energia contractata.
“Consideram ca 10% reprezinta o cantitate rezonabila pentru situatia meteorologica a acestui an”, a concis directorul general al Hidroelectrica. Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 36% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile.
Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, si are circa 5.300 de angajati. Hidroelectrica administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW.

spot_img

Ultimele știri