Pesticidele favorizeaza aparitia sindromului hiperkinetic

Copiii expusi la concentratii mari de pesticide prin intermediul consumului de fructe si legume pot prezenta riscuri mai mari de a dezvolta sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD), potrivit unui studiu publicat in revista Pediatrics, citat de Mediafax.

La acest studiu, realizat de cercetatori din Statele Unite ale Americii si Canada, au participat 1.139 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 15 ani.

Specialistii au descoperit ca acei copii care au fost expusi unor concentratii mari de pesticide de tip organofosfati prezentau de doua ori mai multe riscuri de a suferi de ADHD.

"Acest studiu constituie o noua proba in sprijinul asocierii dintre expunerea la niveluri mari de pesticide si tulburarile de comportament", spun autorii.

Circa 40 de organofosfati sunt omologati de Agentia federala pentru protectia mediului din SUA si aproximativ 33.000 de tone de pesticide au fost raspandite in 2001 in aceasta tara, potrivit cifrelor citate in studiu.

Desi utilizarea privata a pesticidelor este foarte raspandita, Academia de stiinte americana considera ca principala sursa de expunere a copiilor la aceste substante o constituie alimentatia.

Potrivit statisticilor, 3 pana la 7% dintre scolari pot suferi de ADHD, iar boala poate fi mostenita genetic. Daca intr-o familie unul dintre copii sufera de ADHD, exista 30-40% sanse ca fratele sau sora sa aiba aceeasi afectiune. Mai mult de jumatate dintre adultii care au ADHD vor avea copii cu ADHD. Expertii estimeaza ca pana la 60% dintre copiii cu ADHD vor avea boala si la maturitate.

Simptomele de baza ale bolii includ hiperactivitatea sau comportamentul impulsiv si deficit de atentie. Majoritatea celor care sufera de ADHD pot manifesta un mix de simptome (tipul combinat), iar altii pot avea doar un singur simptom ("tipul predominant impulsiv" sau "tipul predominant neatent").

Pentru a intruni criteriile standard de diagnosticare, o parte din simptomele ADHD ar trebui sa apara pana la varsta de sapte ani, sa cauzeze probleme si sa persiste cel putin sase luni, pana la depasirea stadiului normal pentru varsta respectiva, sustin medicii.

In cazul in care nu este diagnosticat, ADHD poate avea consecinte grave, printre care: lipsa de performanta la scoala, depresie, dificultati de relationare si, mai tarziu, dificultati in gasirea si mentinerea unui loc de munca.

spot_img

Ultimele știri