Peste 9 milioane de locuinte din Europa de Est alimentate cu energie eoliana

Energia eoliana din Europa Centrala si de Est va reduce dependenta de combustibilii fosili

Energia produsa de centralele de eoliene din centrul si estul Europei va deveni o resursa semnificativa pana in 2020, cu conditia de a avea un cadru legal stabil in fiecare tara, se arata intr-un raport publicat marti de Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana (EWEA).

Potrivit raportului, Polonia si Romania aproape si-au dublat capacitatea anuala de energie eoliana din 2012. La sfarsitul lui 2012, Polonia avea o capacitate de energie eoliana instalata de 2,5 GW, Romania de 1,9 GW, iar Bulgaria de 0,7 GW.

Christian Kjaer

Energia eoliana din Europa Centrala si de Est, inclusiv Turcia, va reduce considerabil dependenta de combustibil fosil in sectoarele de energie. Dar cateva tari – precum Republica Ceha, Ungaria si Bulgaria – nu au o legislatie stabila referitoare la energiile regenerabile, iar investitorii si bancile se vor retrage daca guvernele nu vor pune in aplicare politici de energie regenerabila de lunga durata”, a declarat Christian Kjaer, presedintele consiliului de administratie al EWEA.

Douasprezece dintre noile tari membre ale UE din Europa Centrala si de Est au ca obiectiv marirea capacitatii de energie eoliana de la 6,4 GW instalati la sfarsitul lui 2012 la 16 GW pana in 2020. Acest lucru este echivalent cu sursa de electricitate pentru 9 milioane de locuinte.

Turcia doreste sa-si majoreze capacitatea de energie eoliana de la actualii 2,3 GW la 20 gigavati pana in 2023.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri