Peste 450 de tone DEEE colectate de RoRec

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec a derulat, de la mijlocul lunii martie, 100 de actiuni de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), la nivel national, in parteneriat cu primariile. De la cei peste 23.000 de deponenti care au participat la aceasta campanie, din 370 de localitati, au fost colectate, pana acum, 452.651 kilograme DEEE.

Aproape 2.000 de voluntari, din 31 de judete, s-au implicat, in aceasta perioada, in actiunile de colectare a deseurilor de echipamente electronice si electrocasnice, derulate de RoRec.

Potrivit RoRec, urmatoarele opt actiuni vor avea loc, in acest weekend, in judetele Alba (rutele Unirea- Unirea II si Ocna Mures – Razboieni, Cisteiul de Mures, Micoslaca), Bihor (in localitatea Sacueni si pe ruta Alesd, Tinaud, Pestis, Padurea Neagra, Tileagd, Balaia, Tilecus, Posoloaca), Galati (ruta Tecuci, Draganesti, Munteni), Neamt (Bicaz, Tarcau, Tasca), Mures (Ludus) si Salaj (Zalau).

Peste sapte tone DEEE colectate in sectorul patru, in ultimile sase saptamani
Parte din aceasta campanie nationala o reprezinta si proiectul special realizat in parteneriat cu Primaria Sectorului 4. Timp de 12 saptamani, in fiecare zi de sambata, locuitorii din acest sector se pot debarasa responsabil de orice tip de DEEE, prin depunerea lor la puncte fixe sau la echipajele mobile ce „patruleaza” pe zone. In acest weekend, echipele RoRec pot fi intalnite la punctele fixe din zonele Tineretului-Sincai (parcarea Mega Image) si Budapesta, si pe traseul delimitat de bulevardele Dimitrie Cantemir – Marasesti – strada Cutitul de Argint si Calea Serban Voda. In primele 6 saptamani ce s-au scurs din aceasta campanie au fost deja colectate alte 7.200 kilograme DEEE.

Procesul de colectare a acestor deseuri, care reprezinta numai 5-6% din totalul deseurilor municipale, depinde esential de doi factori: crearea infrastructurii necesare colectarii selective (centre de colectare realizate conform standardelor de mediu) si de informarea si constientizarea publicului cu scopul de a determina cetatenii să utilizeze acest serviciu.

Primele centre de colectare DEEE
RoRec a lansat, in ultima luna, primele cinci astfel de centre de colectare, la standarde europene, in parteneriat cu primariile din Brad, Calarasi, Hunedoara, Tulcea si Valenii de munte. Noile centre de colectare ofera servicii gratuite de preluare a DEEE de la populatie, precum si de la firme si institutii, in vederea casarii.

Aceasta este prima etapa din proiectul Reteaua Nationala a Centrelor de colectare RoRec realizate in parteneriat cu primariile, iar pana la finele lui 2012, va include 100-120 de locatii, pentru a stimula rata de colectare DEEE, ce se situeaza acum la 1-1,5 kilograme/an/locuitor.

Legislatia europeana, transpusa la nivel national, obliga colectarea a patru kilograme anual/locuitor din acest tip de deseuri. Iar prin noul HG 1037/2010, guvernul stabileste obligativitatea de a exista un centru de colectare DEEE in fiecare localitate, iar in orase sau municipii, crearea un astfel de centru pentru fiecare 50.000 de locuitori. Responsabilitatea acestui demers revine primariilor.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Recolamp a colectat cu 35% mai multe surse de lumina arse, in S1

Noua tone de DEEE-uri colectate la Targu Mures in campania „Alunga fantomele electronicelor vechi”

Environ anunta extinderea proiectului EcoRampa

„Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!”, o noua actiune de colectare a electronicelor in Ilfov

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri