Noua tone de DEEE-uri colectate la Targu Mures in campania „Alunga fantomele electronicelor vechi”

Peste noua tone de deseuri electrice au fost colectate la Targu Mures in cadrul campaniei „Alunga fantomele electronicelor vechi”, a anuntat joi Asociatia Environ.

„Per total, in cele patru runde ale campaniei, au fost colectate 2770 kilograme, 2760 kilograme, 1984 kilograme, respectiv 1546 kilograme, adica peste 9 tone de deseuri electrice”, potrivit Environ.

Prezent la Targu Mures, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, impreuna cu presedintele Asociatiei Environ, Andrei Orban, au premiat cei mai activi cetateni si cele mai „verzi”companii inrolate in campania „Alunga fantomele electronicelor vechi”.

„Incepem aceasta campanie in Targu Mures, dar ne-am propus sa ajungem in fiecare judet al tarii. Fac apel la targu-mureseni, fac apel la asociatiile de locatari sa ne implicam, sa curatam orasul, tara de deseuri” a declarat ministrul mediului. „La incheierea actiunii, rezultatele obtinute au demonstrat ca, prin efortul conjugat al cetatenilor si al autoritatilor locale, procesul de colectare selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice poate da roade” a mai spus Laszlo Borbely.

Actiunea din Targu Mures s-a adresat deopotriva cetatenilor, institutiilor de stat si celor private, care au fost parcurse de vanatorii de fantome si « inrolate » in campanie. Locuitorii au raspuns pozitiv la invitatia Environ de debarasare de deseurile electronice, astfel incat a fost necesara extinderea campaniei pana la sfarsitul lunii martie. Peste 20 de institutii si companii au fost inscrise in aceasta competitie.

In cadrul evenimentului oficiat de Laszlo Borbely s-au decernat premiile pentru: Cea mai „verde” institutie publica – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Cea mai „verde” asociatie de locatari – Asociatia de locatari 814, Compania „libera” de DEEE-uri – Universitatea particulara Dimitrie Cantemir si Cel mai EcoActiv Cetatean – Szasz Iuliu.

„Prin intermediul campaniei de colectare si constientizare “Alunga fantomele electronicelor vechi, Asociatia Environ si-a propus sa marjeze pe informarea populatiei la un nivel cat mai extins cu putinta in legatura cu necesitatea colectarii selective a DEEE-urilor. Consideram ca eforturile conjugate ale Ministerului si Asociatiei Environ reprezinta o buna premisa pentru reusita campaniei, punand astfel baza implementarii la nivel national a unor standarde de management al DEEE compatibile cu cele existente la nivel european”, a spus Andrei Orban, presedintele Asociatiei Environ.

Campania de informare si colectare “Alunga fantomele electronicelor vechi” a fost lansata pe data de 1 februarie in judetul Mures, ca urmare a rezultatelor obtinute in urma derularii proiectului pilot la nivelul Sectorului 1 al Capitalei, in noiembrie 2010.

Prin acest proiect, care in perioada urmatoare va parcurge fiecare judet al tarii, Asociatia Environ in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor si-a propus sa implementeze la nivelul intregii populatii un program functional de constientizare si colectare selectiva a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Foto: romanialibera.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

GBI 2011: Grup Servicii Petroliere si Osram Romania au fost desemnate cele mai ”verzi” companii din Romania

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri