Peste 400 de copii din medii defavorizate participă la ateliere de știință. Activitățile sunt desfășurate sub platforma „Meniul Zilei de Mâine”, inițiativa Grupului de sprijinire a persoanelor vulnerabile.
In cadrul proiectului „Laboratorul de AHAAA!”, copii din medii vulnerabile beneficiază de atelierele de știință, explorând Universul, învațând despre planete, galaxii și energie solară și călătorind imaginar prin spațiu și timp.
În satul Merenii de Jos, din județul Teleorman, elevii din clasele I–VIII au participat la lecții de aerodinamică, unde au învățat principiile de bază ale fizicii.
În Chiajna, copiii au descoperit universul nevăzut al bacteriilor și virusurilor, în ateliere interactive de microbiologie.
Traineri dedicați le explică cum funcționează lumea nevăzută a microbilor sau ce legi ale fizicii permit avioanelor să zboare.
Prin atelierele de știință – astronomie, fizică și microbiologie – copiii au fost invitați într-o călătorie imersivă în cosmos, prin intermediul unui planetariu mobil.
De la explorări microscopice la călătorii prin spațiu și timp, toate activitățile au fost concepute pentru a transforma știința într-un subiect accesibil și captivant, indiferent de vârstă sau mediu.
Fie că au participat la sesiuni în grupuri mici sau la proiecții, elevii au fost încurajați să pună întrebări, să observe, să simtă și să înțeleagă fenomenele din jurul lor.
Activitățile continuă și în perioada următoare, cu noi ateliere planificate pentru copii din comunități vulnerabile din București și județul Giurgiu.
„Trăim într-o societate a cărei existență depinde de știință. Viața fiecăruia dintre noi depinde de știință. Fără acest instrument al cunoașterii – cel mai puternic din istoria omenirii – ne-am întoarce în întunericul Evului Mediu. Este esențial să-i educăm pe copii în spiritul științei, să le oferim competențele necesare zilei de mâine, să le deschidem ochii asupra Universului, așa cum este el cu adevărat. Aceasta este misiunea Bucharest Science Festival, aceasta este menirea noastră, de a-i împrieteni pe copii cu știința.” a declarat Alexandru Toma Pătrașcu, fondator și director al Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de popularizare științifică din România.
Proiectul vine în completarea acțiunilor ce sprijină nevoile educaționale și alimentare ale copiilor din comunități vulnerabile.
Platforma „Meniul Zilei de Mâine” creează astfel de contexte relevante, interactive și accesibile pentru învățare, acolo unde acestea sunt necesare.

Proiectul este derulat împreună cu SOS Satele Copiilor, Institutul de Fapte Bune, Mia’s Children, Asociația Ana și Copiii, Asociația Zi de Bine și Asociația Casa Bună, ONG-urile partenere în demersurile de responsabilitate socială din cadrul platformei „Meniul Zilei de Mâine”.
Atelierele sunt organizate de Sphera Franchise Group, alături de KFC România și în parteneriat cu Bucharest Science Festival, ca actiuni CSR (Responsabilitate Socială Corporativă | Corporate Social Responsibility).
„Prin acest program, ne propunem ca educația să depășească sala de clasă și să le oferim copiilor experiențe care să le dezvolte curiozitatea. Ne dorim să influențăm viitorul cât mai multor elevi, stârnindu-le dorința de a explora, mai departe, pe cont propriu”, spune Claudia Porojan, Senior PR & CSR Manager a Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România.
„Suntem mândri că platforma Meniul Zilei de Mâine crește mereu cu o inițiativă nouă și ne dorim să aducem în continuare un impact real în viețile copiilor care au nevoie sprijin”, afirmă Porojan.
