Penuria de apă pune în pericol asigurarea cu electricitate la nivel global

În urma analizării datelor provenite de la 4.500 de hidrocentrale și 1.500 de termocentrale, inclusiv centrale nucleare și termocentrale alimentate cu combustibili fosili, cercetătorii Institutului Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate (IIASA) din Austria au demonstrat că mai mult de 60% din centralele electrice din întreaga lume vor fi obligate să-și reducă capacitatea de producție, în perioada 2040 – 2069, ca urmare a creșterii temperaturilor și a lipsei de apă dulce. Apa dulce este folosită de centralele electrice fie pentru răcirea instalațiilor, fie pentru convertirea acesteia în abur pentru a genera electricitate. În momentul de față, hidrocentrale și termoelectrice asigură 98% din producția mondială de energie electrică.

bec spart

Potrivit analizei IIASA, termocentralele pe bază de cărbune și reactoarele nucleare sunt cele mai mari consumatoare de apă, cu 168 de metri cubi de apă folosiți pentru un MWh generat, în cazul centralelor nucleare, și 86 de metri cubi de apă pentru un MWh generat de centrală  electrică pe cărbune.

Cercul vicios

„Acesta este primul studiu care examinează legăturile dintre schimbările climatice, resursele de apă, precum și producerea de energie electrică la scară globală. Am arată clar că centralele electrice nu doar cauzează schimbări climatice, dar acestea pot fi, de asemenea, afectate în mod majore de climă”, a explicat co-autorul studiului, Keywan Riahi.

Acesta a precizat că cele mai vulnerabile regiuni de reducerea producției de energei electrică vor fi cele două Americi, Africa de Sud, Europa Centrală și de Sud, Asia de Sud și Australia. În SUA, de exemplu, 41% din toată apa dulce folosită este destinată răcirii termocentralelor, mai mult decât în ​​orice alt sector, inclusiv agricultura.

Studii anterioare au prezis o creștere de 50% a cererii de apă până în 2030, ca urmarea a producției de energie electrică.

Care sunt soluțiile

Studiul IIASA explorat și impactul potențial al măsurilor de adaptare, constatând că upgrade-uri de eficiență și folosirea de noi sisteme de răcire cu apă de mare sau de aer ar putea ajuta la diminuarea problemei. Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) a sugerat anterior că cea mai bună soluție la această problemă ar fi pentru a crește capacitatea energiilor regenerabile.

Agenția a constatat că Marea Britanie estimează ca va folosi în 2030 peste 20 de miliarde de metri cubi de apă pentru producerea de energie, dar această valoare ar putea fi redusă la 9,7 miliarde de metri cubi dacă țara ar genera 60% din electricitatea necesară din surse regenerabile, în principal energie fotovoltaică și eoliană.

Citește și:

Cum ar putea falimenta schimbările climatice industrii de mii de miliarde de dolari

Greenpeace: 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din România provin din termocentrale pe cărbune

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri