Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit că avem microplastic în noi, pe care îl consumăm oriunde ne-am afla în Europa

În următoarele 60 de secunde, oameni din întreaga lume vor achiziționa un milion de sticle de plastic și două milioane de pungi de plastic. Până la sfârșitul anului, vom produce suficientă folie de plastic pentru a înconjura Ecuatorul de zece ori.

Deși va dura mai mult de 1.000 de ani pentru ca cele mai multe dintre aceste obiecte să se degradeze, multe se vor transforma în mici fragmente cunoscute sub numele de microplastice, din care bilioane de bucăţi sunt prezente în oceane, pești, apa de la robinet și chiar în sarea de masă.

Însă, acum cercetătorii au descoperit pentru prima dată prezenţa microplasticelor în corpul uman.

Într-un studiu pilot, efectuat pe un eşantion mic de oameni, cercetătorii au căutat microplastice în probe de scaun de la opt persoane din Finlanda, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Rusia, Marea Britanie și Austria. Spre surprinderea lor, fiecare eșantion testat a fost pozitiv pentru prezența unei varietăți de microplastice.

„Acesta este primul studiu de acest gen, asa ca am facut un studiu pilot pentru a vedea daca exista vreun microplastica detectabila la toate. Rezultatele au fost uimitoare”, a spus Philipp Schwabl, gastroenterologist la Universitatea de Medicină din Viena şi principalul autor al studiului.

Nu există implicații asupra sănătății în ceea ce priveşte constatările cercetătorilor, care speră să realizeze un studiu mai larg cu metodele pe care le-au dezvoltat.

Studiu: microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zburătoare

Cele mai multe microplastice sunt rezultatul neintenționat al distrugerii materialelor plastice mai mari, iar multe țări au interzis utilizarea microplasticelor în produsele de cosmetică.

Cercetătorii au suspectat de mai multă vreme că microplasticele ar putea fi găsite în intestinul uman. Un studiu a estimat că persoanele care mănâncă în mod regulat crustacee pot consuma până la 11.000 de bucăți de plastic pe an.

Noua lucrare, care a fost prezentată luni la o conferință de gastroenterologie de la Viena, ar putea oferi sprijin biologilor marini care au avertizat de mult timp asupra pericolelor pe care îl prezintă microplasticul în oceane. Dar lucrarea sugerează că microplasticul intră și în corpul nostru prin alte mijloace.

„Faptul că au fost măsurați atât de mulți polimeri diferiți sugerează că există o gamă largă de surse de contaminare”, a declarat Stephanie Wright, cercetător în domeniul sănătății mediului la Kings College London, care nu a fost implicat în studiu.

Doi dintre cei opt participanți au declarat, de asemenea, că nu consumau fructe de mare.

Pentru a efectua studiul, au fost selectaţi voluntari din fiecare țară care au ținut jurnale în care notau ce produse alimentare au consumat timp de o săptămână și au furnizat mostre de scaun. Dr. Schwabl și colegii săi au analizat probele cu un spectrometru.

330.000 de tone de microplastic ajung anual în mediul înconjurător – studiu

Au fost detectate până la nouă tipuri diferite de materiale plastice, variind de la 0,002 până la 0,02 inci. Cele mai comune materiale plastice detectate au fost polipropilena și tereftalatul de polietilenă – ambele fiind componente principale ale sticlelor și capacelor din plastic.

Cu toate acestea, dr. Schwabl a avertizat că e încă prea devreme pentru a trage concluzii privind originea plasticului.

„Majoritatea participanţilor beau lichide din sticle de plastic, dar şi ingestia de peşte şi fructe de mare a fost obişnuită”, a spus el. „Este foarte probabil ca alimentele să fie contaminate cu materiale plastice în diferite etape de prelucrare a alimentelor sau ca rezultat al ambalării”.

Dacă microplasticele prezintă sau nu un risc pentru sănătate pentru oameni este în mare măsură necunoscut, deși s-a descoperit că provoacă unele leziuni la pești și alte animale. În plus, microplasticile detectate în studiul actual sunt prea mari pentru a fi o ameninţare serioasă, a spus dr. Wright.

„Dar ceea ce ar putea fi de interes mai mare pentru aceste microplastice mari este dacă orice contaminării chimice asociate acestora rămân în timpul tranzitului intestinal şi se acumulează în ţesuturi, a spus ea.

Concentrația de substanţe contaminate – 20 de particule microplastice la 10 grame de scaun – a fost relativ scăzută, a spus ea.

Cu toate acestea, Dr. Schwabl a spus că rezultatele au fost mai mult decât suficiente pentru a investiga mai departe.

 

spot_img

Ultimele știri