Enel si IFP colaboreaza pentru captarea carbonului

IFP si Enel au semnat un Memorandum de Intelegere pentru a testa procesul de captare post-combustie de prima generatie, dezvoltat de IFP la o unitate pilot ce va fi construita de Enel la centrala termica pe baza de carbune de la Brindisi (Italia), informeaza compania italiana de electricitate.

Ca parte a activitatilor de cercetare si dezvolare in ce priveste captarea de CO2, IFP a dezvoltat o tehnologie de prima generatie pentru epurarea gazelor de ardere, care utilizeaza solventi chimici. Rezultatele obtinute la unitatea pilot au demonstrat fezabilitatea, fiabilitatea si eficienta tehnologiei de captare a CO2 pe baza de solventi la nivel industrial, in contextul proiectului european Castor (Esbjerg/Danemarca).

Pe baza acestor rezulatate preliminarii, IFP a continuat cercetarea pentru a optimiza procesul si pentru a reduce costurile de operare. Imbunatatirile facute vor genera economii in ce priveste energia necesara pentru regenerarea solventului. Compozitia de amoniu a gazelor de ardere va fi redusa considerabil, permitand conformarea cu standardele in vigoare privitoare la emisiile atmosferice. Cooperarea cu Enel va permite IFP sa testeze si sa demonstreze aceste imbunatatiri ale performantelor.

Enel, a doua companie listata pe Bursa din Europa in ce priveste capacitatea instalata (aproximativ 83,3 GW), a luat decizia strategica de a se implica direct in demonstrarea tehnologiilor de captare si depozitare a CO2 (CCS), ca un mod de a garanta ca in viitor va utiliza carbunele in generarea de energie, intr-o lume afectata de emisiile de carbon. In acest context, compania s-a angajat sa construiasca o centrala pilot de 10.000 Nm3/h (2,25 tone/ora de CO2), care va fi instalata la centrala din Brindisi.

Centrala pilot va deveni operationala la incepul lui 2010, pentru a permite validarea principiilor de baza ale procesului si evaluarea criteriilor de masurare si va fi folosita pentru a compara mai multe tehnologii de captare a CO2. IFP si Enel au lucrat impreuna pentru a optimiza dimensiunea unitatii in 2008, iar partenerii vor colabora acum pentru a monitoriza testele si pentru a analiza rezultatele. In mod special, IFP va contribui cu expertiza in simularea proceselor si in monitorizarea analitica.

Acordul va permite Enel sa isi consolideze prezenta in domeniul captarii si depozitarii de CO2, si in mod deosebit va juca un rol integrat in planul pentru industrie recomandat de platforma tehnologica europeana ZEP (zero emisii pentru centralele pe baza de combustibil fosil). De fapt, Enel a decis sa dezvolte la scara larga o centrala demo, capabila sa trateze 50 la suta din gazele de ardere (1,5 milioane de tone/an de CO2) de la unitatile pe baza de carbune de 660 MWe ce vor fi construite la centrala Porto Tolle.

Dupa o evaluare preliminara, cei doi parteneri vor avea in vedere si testarea proceselor de generare a energiei de a doua generatie ce sunt in prezent dezvoltate de IFP. IFP si Enel vor profita de acest acord de cooperare pentru a contribui la implementarea proceselor de captare de prima generatie care vor raspunde, pe termen scurt, cerintelor producatorilor in ce priveste reducerea de emisii de carbon. IFP este un centru de cercetare si pregatire recunoscut care are ca obiectiv dezvoltarea tehnologiilor si a materialelor pentru viitorul energiei, transportului si mediului.

Ofera jucatorilor din domeniul public si industrial solutii inovatoare pentru o tranzitie usoara la energia si materialele viitorului – mai eficiente, mai economice, mai curate si durabile. Enel SpA este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de a doua companie europeana de utilitati in functie de capacitatea instalata.

Enel produce, distribuie si vinde electricitate si gaze in Europa, America de Nord si America Latina. Dupa achizitia companiei spaniole Endesa, impreuna cu partenerul sau Acciona, Enel este acum prezenta in 22 de tari, cu o capacitate de productie de 83.000 MW (la 31 decembrie 2008) si deserveste peste 49 milioane de clienti in sectorul energiei electrice si al gazelor naturale.

Listata la Bursa din Milano inca din anul 1999, Enel este compania italiana cu cel mai mare numar de actionari, avand aproximativ 1,3 milioane investitori institutionali si de retail. Enel este si cel de al doilea operator italian in sectorul gazelor naturale, cu aproximativ 2,6 milioane clienti si o cota de piata de zece la suta in functie de volum.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri