EEA: Romania este dependenta de gropile de gunoi

Romania face parte din grupul de tari membre UE puternic dependente de gropile de gunoi pentru debarasare de deseuri, se arata in raportul Agentiei Europene pentru Mediu (EEA) “Diverting waste from landfill” (VEZI STUDIU).

Tarile care inregistreaza un nivel foarte scazut de materiale reciclate sau incinerate sunt cele 12 state in curs de implementare a reglementarilor UE. Dintre acestea, Romania, Bulgaria, Cehia, Grecia, Lituania, Polonia, Slovacia si Marea Britanie au cerut o derogare de la directiva europeana privitoare la gropile de gunoi.

Reglementarile UE au influentat pozitiv felul in care municipalitatile din tarile Uniunii administreaza deseurile biodegradabile. Studiul publicat de EEA explica felul in care fixarea de tinte pe termen mediu si lung poate ajuta tarile sa isi definitiveze strategiile pentru managementul deseurilor si tintele de investitii.

Directiva pentru gropile de gunoi a fost adoptata in 1999 si a marcat un punct de cotitura in politicile Uniunii. Ea incurajeaza refolosirea si reciclarea materialelor, pentru a rezolva problema spatiilor de depozitare a deseurilor. In plus, gropile de gunoi sunt o sursa de emisii de metan si polueaza apa si solul.

Raportul lansat miercuri analizeaza si compara managementul deseurilor in Estonia, Finlanda, regiunea flamanda a Belgiei, Germania, Ungaria si Italia. El incearca si sa descopere care strategii si masuri s-au dovedit cele mai eficiente in diferite contexte regionale.

Potrivit statisticilor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) si Institutului National de Statistica (INS) pe 2008, din 225 depozite existente in zona urbana in Romania, in 2008, doar 20 indeplinesc normele europene, impactul asupra mediului si a sanatatii umane fiind controlat. Restul de 205 depozite sunt neconforme cu cerintele europene si vor sista depozitarea in trei etape: 26 depozite in anul 2008, 78 depozite pana la 16 iulie 2009 si 101 depozite pana la 16 iulie 2017, potrivit Agerpres.

Silvian Ionescu, comisar sef al Garzii Nationale de Mediu, declara la sfarsitul lunii mai ca agentia din subordinea sa va incepe o inspectie generala la depozitele de deseuri pe 16 iulie, fiind inarmata cu avertismente si amenzi de pana la un miliard de lei pentru cele neconforme. Acesta a adaugat ca procedurile de infringement ar putea fi demarate in jurul lunii aprilie, anul viitor, dar se poate ajunge in situatia ca Romania sa se conformeze cu toate gropile de gunoi, iar CE sa suspende procesul.

„Suntem in ceasul al 12-lea si avem nevoie de foarte multa vointa politica. In caz contrar, procesul CE va continua si Romania risca sa ajunga sa plateasca 200.000 de euro penalitati pe zi pentru fiecare groapa neconforma”, a declarat Silvian Ionescu, comisar sef al Garzii Nationale de Mediu.

Text: Green Report / Alina Coldea

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri