Drumul Taberei, zona cu cea mai mare cantitate de praf in noiembrie

Capitala a continuat sa ramana, si in noiembrie, acoperita de cantitati de praf /nr pulberi in suspensie PM10/ ce au depasit in unele intervale valorile admise, maximul atins fiind consemnat in zona Drumul Taberei, respectiv 130 micrograme/mc, releva datele Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB), informeaza Agerpres.

In comparatie cu luna octombrie, nivelul de poluare cu PM10 atins valori semnificativ mai mari la toate statiile de monitorizare de pe raza Bucurestiului raportat la nivelul admis de 60 micrograme/mc.

Astfel, in Drumul Taberei cele 130 micrograme/mc consemnate au fost peste valoarea maxima de 88 micrograme/mc semnalata in octombrie, in timp ce la statia Mihai Bravu diferenta a fost de 22 micrograme, respectiv 105 in octombrie si 127 in noiembrie.

Alte valori ridicate de praf au mai fost consemnate in zona statiilor de monitorizare amplasate la Lacul Morii (119 micrograme/mc in data de 27 noiembrie 2009), Cercul Militar (104 micrograme/mc – 28 noiembrie), Titan (111 micrograme/mc – 28 noiembrie) si Magurele (109 micrograme/mc – 28 noiembrie).

In acelasi interval analizat, la statia din Balotesti cantitatea maxima de praf semnalata a fost sub limita admisa, respectiv zero micrograme/mc. Cea mai nepoluata zona a Capitalei a fost, si in luna noiembrie, cartierul Berceni, unde statia de monitorizare cu acelasi nume nu a inregistrat depasiri ale valorilor de PM10.

La nivelul lunii noiembrie, APMB a contabilizat valorile normale ale poluantilor de dioxid de azot (NO2) si ozon in Bucuresti. Cea mai ridicata valoare cu poluanti de NO2 a fost de 271 micrograme/mc si s-a inregistrat in data de 27 noiembrie la statia de monitorizare Mihai Bravu. De asemenea, in 22 noiembrie, la statia Cercul Militar s-au consemnat 164 micrograme/mc.

Datele APMB releva faptul ca cea mai mare cantitate de ozon (O3) s-a semnalat in Balotesti, 64,1micrograme/mc, in scadere la aproape jumatate din valoarea inregistrata in octombrie. La polul opus, valoarea minima de O3 s-a inregistrat la statia Magurele, 40,8 micrograme/mc.

Pentru a fi considerata stare de alerta in privinta poluarii, valoarea poluantilor de NO2 ar trebui sa fie de peste 400 micrograme/mc (de la minimul de 217 micrograme/mc), iar cea a ozonului sa depaseasca 240 micrograme/mc (de la limita minima de 120 micrograme/mc). Oficialii APMB recunosc, insa, ca la nivelul Bucurestiului se inregistreaza frecvent depasiri ale valorilor admise, maximul de pulberi in suspensie (indicatorul PM10), fiind atins, in 22 octombrie, la statia de monitorizare Mihai Bravu – 105 micrograme/mc.

In cazul in care se va depasi de 18 ori, intr-un an calendaristic, pragul superior de evaluare se va impune intocmirea unui plan de masuri, se precizeaza in regulamentul APMB. Institutia de control a calitatii aerului opereaza o retea de monitorizare la nivelul Capitalei formata din opt statii: cercul Militar, Mihai Bravu, Titan, Drumul Taberei, Balotesti, Magurele, Lacu Morii si Berceni.

De asemenea, pentru informarea publicului asupra calitatii aerului au fost montate trei panouri de afisaj, in Piata Sergiu Celibidache, Piata Obor si Piata Universitatii.

Foto: waymedia.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri