Dezbateri pe teme ecologice la Braila

Dezbaterea publica pentru revizuirea autorizatiei integrate de mediu pentru Complexul de Crestere a Porcilor din Braila, complex care nemultumeste an de an brailenii din cauza mirosurilor ”pestilentiale” imprastiate in tot orasul, va avea loc intr-un spatiu public, respectiv Casa Tineretului, pe data de 27 august, informeaza Agerpres.

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, cel care detine Complexul de Crestere a Porcilor, se teme ca o dezbatere publica organizata intr-un loc cum este Casa Tineretului ar putea degenera in acte de violenta. Spre dezamagirea brailenilor care vor sa participe cu sutele la aceasta dezbatere publica, Gheorghe Caruz a propus de doua ori locatii aflate in afara municipiului Braila, cu scopul ca la aceasta sedinta sa participe cat mai putini braileni, stiuta fiind inversunarea acestora impotriva activitatii complexului.

Directorul coordonator adjunct al Garzii de Mediu Braila, Marian Dragomir, a spus ca se asteapta ca atmosfera de la dezbaterea publica sa fie tensionata, insa a mentionat ca se va solicita institutiilor statului asigurarea linistii si ordinii pe durata desfasurarii dezbaterii. ”Invitam toti locuitorii municipiului Braila si comunelor limitrofe sa participe la dezbaterea publica. Acum vom avea ocazia sa vedem daca cetatenii isi asuma responsabilitatea si vor participa la dezbaterea publica sau prefera sa vorbeasca fara a se implica alaturi de autoritatile de mediu”, a declarat Marian Dragomir.

Gheorghe Caruz este acuzat de braileni, de mai multi ani, ca polueaza aerul din municipiu, iar comisarii Garzii de Mediu Braila au stabilit ca sursa acestui miros este reprezentata de 4.200 tone de resturi de balegar in stadiu avansat de fermentare, care provin din exploatarea animalelor din Complexul de Porci Braila si care nu au mai fost ridicate din 2007. Resturile gasite sunt formate din namolul scos din bazinele de decantatare ale statiei de epurare, namol rezultat din balegar, urina de porc si ape uzate provenite de la spalarea halelor.

In mod normal, acest namol trebuie tinut in aer liber maxim 13 luni, timp in care se transforma in compost propice utilizarii ca ingrasamant natural. Lasat mai mult timp in aer liber, namolul fermenteaza dupa fiecare ploaie care il uda, raspandind in atmosfera mirosurile greu de suportat. Potrivit sefului Garzii de Mediu, Complexul de Porci se afla in procedura de revizuire a autorizatiei integrate de mediu, procedura care dureaza de un an de zile, ceea ce insemna o perioada foarte mare pentru abtinerea acestui gen de avize.

 ”Actuala autorizatie integrata de mediu, in baza careia isi desfasoara activitatea, are niste termene foarte generoase din punctul de vedere al societatii. Cu alte cuvinte, masurile pe care ei trebuie sa le indeplineasca in ceea ce priveste protectia mediului si respectarea planului de investitii in vederea protectiei mediului sunt foarte generos trecute, fara a exista in cadrul unei verificari clare privind intervalul de timp sau valoarea investitiei”, a declarat Dragomir.

Gheorghe Caruz are termen pana in 2011 sa isi rezolve problemele de mediu, investitii care se ridica la peste 800 mii euro, iar potrivit Comisariatului Braila al Garzii Nationale de Mediu acesta este in grafic cu implementarea acestor obiective.

spot_img

Ultimele știri