Organizatia ecologista Mare Nostrum avertizeaza in raportul Coast Watch ca poluarea costiera se extinde in tara noastra, in timp ce doar 34 % dintre constanteni sunt familiarizati cu notiunea de activitati prietenoase cu mediul.
Raportul, realizat cu ocazia evenimentului Green Week desfasurat in luna iunie la Constanta, arata ca atat in zona sud, cat si in nordul litoralului s-a inregistrat o crestere semnificativa a cantitatii de deseuri in comparatie cu anii precedenti. Datele inregistrate in luna mai indica faptul ca poluarea a afectat in special partea nordica a litoralului, adica plajele statiunilor Mamaia si Constanta, unde cantitatea de deseuri de plastic a crescut de aproape cinci ori fata de luna mai a anului 2008.
In ceea ce priveste zona sudica a litoralului, materialele de constructii sunt cele care sufoca ecosistemul costier. Alarmante sunt si cantitatile de deseuri provenite din gospodarii, multe dintre acestea putand fi reciclate
Actiunea „Labirint durabil”, desfasurata tot in cadrul Green Week 2009, a dezvaluit faptul ca doar 34 % dintre locuitorii Constantei respecta bunele practici privind schimbarile climatice. Motivatia lor de a actiona responsabil nu este insa neaparat respectul fata de mediu, ci mai degraba tendinta de a face economii. La polul opus, aproximativ 66% dintre constanteni nu cunosc si nu aplica nicio masura de reducere a consumului sau de protectie a mediului in viata de zi cu zi.
Oamenii recunosc ca aleg variantele „la indemana”: folosirea masinii personale pentru deplasari foarte lungi, lasarea aparatelor electrocasnice in stand-by pentru perioade lungi, folosirea in exces a hartiei si aruncarea uleiului uzat in reteaua de canalizare. Toate aceste actiuni sunt insa periculoase pentru mediu, pentru ca genereaza o risipa de resurse si energie. Astfel, la intrebarea „Cand nu folositi aparatele electrocasnice, le lasati in stand by?”, 42% au raspuns „intotdeauna”, iar 34% „niciodata”.
Evenimentul Green Week 2009 organizat de Mare Nostrum impreuna cu Petrom si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a beneficiat de implicarea a 600 de elevi din 25 de scoli si licee din judet. Initiativa a mobilizat comunitatea locala in colectarea unui deseu extrem de periculos pentru mediu: bateriile, cu aceasta ocazie fiind colectate peste 1600 de baterii, adica in jur de 45 kg.
Foto: www.nowpublic.com