Dacian Ciolos, audiat in Parlamentul European: Consumatorii trebuie sa fie liberi sa aleaga sau nu OMG

Comisarul desemnat pentru agricultura Dacian Ciolos a fost audiat vineri dimineata in Parlamentul European in vederea obtinerii portofoliului european. Acesta a raspuns intrebarilor parlamentarilor europeni timp de trei ore.

Oficialul roman a declarat ca in ce priveste biotehnologia, esential este sa convingi consumatorii. "Ei trebuie sa aiba oportunitatea sa aleaga daca vor sau nu produse modificate genetic. Pe de alta parte, depindem de importuri pentru hrana animalelor. Mai ales in aceasta directie trebuie sa gasim solutii pentru ca cei care cresc animale sa nu fie afectati. Nu in ultimul rand, este foarte importanta opinia oamenilor de stiinta privind biotehnologia, apoi este o problema in legatura cu felul in care producatorul va convinge consumatorul sa foloseasca aceste produse", a adaugat comisarul desemnat.

Dacian Ciolos a mai precizat ca studiile arata ca organismele modificate genetic nu prezinta riscuri asupra mediului sau sanatatii consumatorilor, iar decizia privind OMG-uri ar trebui luata la nivel national.

Productia locala, solutia pentru reducerea emisiilor

Productia locala este solutia pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cauzate de agricultura, a declarat Dacian Ciolos. Chestionat cu privire la procentul mare de emisii (20%) pentru care este responsabila agricultura, dar si despre cantitatea mare de combustibili fosil (9 milioane de tone anual) folosita in agricultura, comisarul desemnat a declarat ca lupta impotriva incalzirii globale trebuie sa mearga mana in mana cu dezvoltarea agriculturii. Acesta a spus ca una dintre solutii ar putea fi punerea accentului pe agricultura locala. Totodata, Dacian Ciolos a spus ca va colabora, in calitate de comisar european, cu colegii de la cercetare pentru implementarea rezultatelor lor pentru reducerea emisiilor.

Dacian Ciolos a mai precizat ca securitatea hranei si asigurarea unor venituri decente pentru agricultori sunt strict legate si ca, in calitate de comisar european, va incuraja negocieri intre producatori si retaileri pentru stabilirea regulilor intr-un ghid al bunelor practici. "As incuraja astfel de discutii intre actorii din lantul furnizarii alimentelor, dar nu cred ca comisia poate inteveni in discutia dintre producatori si retaileri, dar ghidul de practici e o buna solutie, iar pentru asta trebuie sa avem acordul ambelor parti", a declarat Dacian Ciolos.

Micile ferme nu trebuie sa produca pentru export

In ceea ce priveste produsele locale, Dacian Ciolos a declarat ca intentioneaza sa le promoveze in cadrul unui efort mai mare de sprijinire a fermelor mici si mijlocii, mai ales cele din tarile fost comuniste. “Micile exploatatii agricole reprezinta un procent important din totalul fermelor din statele membre, nu doar in cele noi. Diferenta consta in faptul ca trebuie sa le modernizam”, a declarat comisarul desemnat.

Acesta a precizat ca procesul de modernizare nu consta in marirea fermelor, ci in sprijinirea acestora pentru a indeplini cerintele pietelor, pentru ca acestea sa profite de oportunitatile de pe pietele locale. “Micile ferme nu trebuie sa produca pentru export. Este o cerere mare pentru produsele locale, acest lucru poate imbunatati situatia pentru fermele mici”, a declarat Dacian Ciolos.

Totodata, comisarul desemnat pentru Agricultura a declarat ca o alta modalitate de promovare a produselor locale consta in dezvoltarea de circuite de distributie locala. “Intentionez sa promovez produsele europene si trebuie sa conving statele membre ca trebuie sa colaboram pe pietele internationale, mai mult decat sa incercam sa promovam izolat produsele locale. Trebuie sa fim constienti ca lucram pe piete diferite”, a declarat Dacian Ciolos.

Text de Roxana Bucata

Foto: adevarul.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri