Curierul National: Summit-ul de la Copenhaga a dus la un acord cu ambitii limitate

Conferinta de la Copenhaga a dus sambata la un acord ce inroleaza principalii poluatori, printre care SUA si China, in jurul unor ambitii limitate, pentru a se lupta impotriva incalzirii climatice, relateaza AFP.

"Poate ca nu este ceea ce speram, dar aceasta decizie de la conferinta partilor este o etapa esentiala", a spus secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, dupa 2 saptamani de negocieri haotice, conform NewsIn. Sambata dimineata, conferinta "a luat nota" de Acordul de la Copenhaga, adoptat vineri seara de sefii de state din 28 de tari industrializate si economii emergente.

"Au gasit un mijloc de a oferi o recunoastere oficiala acestui acord intr-un mod in care cei care erau impotriva au fost convinsi sa nu se opuna", a rezumat David Doniger, expert de la Centrul de clima Natural Resources Defense Council. "Acordul de la Copenhaga", anuntat putin cam rapid vineri seara de Barack Obama si Nicolas Sarkozy ca fiind obtinut, a trebuit sa fie prezentat in cursul noptii adunarii plenare. Considerat "insuficient" chiar si de Obama si Sarkozy, documentul de 3 pagini prevede ca obiectiv limitarea incalzirii planetei la 2 grade in raport cu nivelurile preindustriale.

Acordul a fost negociat in spatele usilor inchise

Desi prevede infiintarea unui fond special si a unei sume care se va ridica progresiv la 100 de miliarde de dolari pana in 2020, in principal pentru cele mai vulnerabile tari, acordul a fost negociat in secret, in spatele usilor inchise, in contradictie cu regulile multilaterale ale ONU. Acordul le cere tarilor industrializate si tarilor in curs de dezvoltare sa-si afirme angajamentele de reducere a gazelor cu efect de sera in scris pana la sfarsitul lunii ianuarie si prevede mecanisme care garanteaza transparenta aplicarii lor. Insa el nu fixeaza o data dincolo de care emisiile ar trebui sa scada.

De asemenea, prevede 30 mld. dolari pe termen scurt (anii 2010, 2011 si 2012), apoi o crestere a sumei pentru a se ajunge la 100 mld. dolari pana in 2020, destinati mai ales celor mai vulnerabile tari, pentru a le ajuta sa se adapteze la impactul dereglarii climatice.

Acordul este deja contestat

Declaratia politica privind un acord in extremis, desi considerat "insuficient", a fost contestata sambata dimineata, iar noi negocieri ar urma sa aiba loc peste 6 luni, la Bonn, potrivit AFP. Proiectul de acord a fost insa contestat de o delegatie din care faceau parte Bolivia, Venezuela si Sudanul, pe motiv ca nu fixa obiective clare pentru reducerea emisiilor de CO2.

La randul sau, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a explicat ca este vorba de un acord pozitiv, pentru ca angajeaza intreaga comunitate internationala, dar ca nu este perfect, nefiind un tratat cu obiective constrangatoare. Noi negocieri vor avea loc la Bonn "in sase luni" pentru pregatirea urmatoarei conferinte asupra climatului, ce se va desfasura la finalul lui 2010 in Mexic, a mai spus Sarkozy.

El a estimat ca acordului ii lipsesc doua lucruri: nu a fost stabilit un obiectiv de reducere globala cu 50% a emisiilor de CO2 pana in 2050 si nu a fost stabilita crearea unei organizatii mondiale a mediului, care sa monitorizeze punerea in aplicare a angajamentelor fiecarei tari. In plus, Sarkozy a subliniat ca Europa va propune crearea unui organism european asupra mediului, care va controla angajamentele ecologice ale fiecarei tari si va verifica respectarea angajamentelor.

Cei mai multi ecologisti considera ca summitul de la Copenhaga a fost un "adevarat fiasco" si sustin ca SUA si China sunt principalii vinovati, deoarece nu au fost de acord cu stabilirea unor obiective precise de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de sera.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri