Curierul National: Reabilitarea termica poate "incalzi" si vanzarile de materiale de constructii si instalatii

Necesitatea existentei certificatului energetic pentru cladiri va duce la o crestere a lucrarilor de reabilitare termica, fapt ce va stimula consumul de materiale de constructii si de instalatii, avand astfel si un efect benefic asupra pietei de profil, sunt de parere reprezentantii Baumix. Potrivit directorului general al companiei producatoare de materiale de constructii, Augustin Russu, prin intensificarea lucrarilor de eficientizare termica s-ar determina si un avans de 20% al vanzarilor de materiale, fata de rezultatele inregistrate in prezent pe piata din Romania.

"Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa ia toate masurile pentru imbunatatirea eficientei energetice la utilizatorii finali si sa-si stabileasca o tinta nationala privind economiile de energie de minimum 9% pentru al noualea an de aplicare a directivei privind performanta energetica a cladirilor. Cu toate ca aceasta masura nu va avea niciun efect in dinamica realizarii constructiilor noi, ea va stimula lucrarile de reabilitare termica, care ar putea determina o crestere a pietei materialelor de constructii cu pana la 20% fata de cifrele actuale", a declarat, intr-un comunicat, Augustin Russu.

Procentul locuintelor vechi care pot obtine un calificativ mare pentru eficienta termica se apropie de 0%

In Romania, procentul blocurilor vechi de locuinte care pot obtine un calificativ energetic favorabil, A sau B, fara a fi termoizolate, se apropie de 0%."Factorii avuti in vedere in procesul de certificare energetica respecta cerintele de performanta energetica a cladirilor, si anume: asigurarea rezistentelor termice corectate, minim admisibile, ale elementelor de constructie ale cladirii; asigurarea temperaturilor minime pe suprafata interioara a elementelor de constructie pentru evitarea riscului de condens; asigurarea valorilor normate pentru iluminatul interior natural/artificial; asigurarea temperaturilor interioare si a debitului minim de aer proaspat; utilizarea de cazane si/sau aparate de aer conditionat, inclusiv instalatiile aferente cladirilor, cu incadrarea in valorile randamentelor minime admisibile si cu respectarea conditiilor de mediu privind emisiile", a precizat Razvan Bobe, director cercetare-dezvoltare in cadrul Baumix.

Cele mai cautate produse sunt adezivii, polistirenul si tencuielile decorative

In contextul dinamizarii lucrarilor de reabilitare termica, cele mai cerute materiale de constructii vor fi adezivii de polistiren, tencuielile decorative, accesoriile – elemente ale sistemului de termoizolatie, se mai arata in comunicat.

Cererea pentru aceste materiale poate inregistra o crestere chiar si de 20%, conform estimarilor Baumix. In functie de caracteristicile cladirii si de investitii, pierderile de energie pot fi diminuate pana la pasivizarea din punct de vedere energetic, fapt ce ar putea contribui la o majorare a pretului caselor vechi cu 5-10%.

Baumix este unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii, prezent pe piata din Romania din 2003. Compania are la ora actuala doua capacitati de productie, in Ploiesti si Gherla, Cluj, cu o capacitate de productie de 35.000 tone lunar. Gamele de produse oferite se adreseaza segmentului de renovari si lucrari de mici dimensiuni. Baumix mai produce si o gama extinsa de aditivi pentru mortare si betoane.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri