APIA: Vanzarile vor scadea cu peste 55% in acest an, la 140.000 de unitati
Singurele sperante sunt legate de acceptarea leasing-ului ca sursa de finantare si relansarea creditelor
In sperantele pe care si le-au facut datorita programului "Rabla", Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania recunoaste ca piata romaneasca s-ar putea intoarce la nivelul celei din 2003, ceea ce ar insemna o scadere de peste 55% fata de anul trecut.
"Inca de la inceputul anului 2009 APIA avansa o prognoza extrem de pesimista pentru acest an: revenirea pietei la volumul din 2003, adica la circa 140.000 de vehicule vandute. Din pacate, cifrele inregistrate la mijlocul anului 2009 fac tot mai posibil acest scenariu. Avem putin peste 70.000 de autoturisme, cu un total al pietei de circa 79.000 de vehicule", se arata intr-un comunicat al APIA. Potrivit acestuia, in lipsa derularii Programului de innoire a parcului auto, situatia ar fi fost, probabil, "si mai grava", ramanand in stoc cele 11.500 de autoturisme vandute, echivalentul a circa 16% din piata.
"Singurele sperante sunt legate de reactia pietei la deschiderea Programului de innoire a parcului auto catre achizitia de vehicule comerciale (atat de catre persoane fizice, dar mai ales de cele juridice) si acceptarea leasing-ului ca sursa de finantare. O alta speranta este legata de relansarea creditului, aceasta fiind insa la indemana bancilor", arata APIA.
Programul Rabla s-a dovedit a fi insa un esec pana acum. In afara faptului ca, in prima etapa, s-au inlocuit doar 11.000 din cele 20.000 de masini disponibile, pana la inceputul lunii iulie, la o luna de la demararea celei de-a doua etape, romanii s-au aratat interesati doar de 12% din totalul masinilor care puteau fi astfel inlocuite.
Astfel, doar 3.513 romani au gasit utili cei 3.800 de lei oferiti de Guvern, majoritatea folosind prima de casare pentru a-si achizitiona automobile marca Dacia.
La nemti, prima de casare este de 3 ori mai mare
Cu toate acestea, producatorii si importatorii auto din Romania cred ca evolutia pietei in semestrul al doilea va fi similara cu situatia la sase luni. "Si mai problematic este faptul ca, spre deosebire de majoritatea tarilor din UE, care in iunie au inregistrat cresteri fata de luna mai, la autoturisme, in Romania inregistram in continuare scadere (-4,6%). Exista totusi si o veste buna: exporturile Dacia in tarile UE au crescut semnificativ in prima jumatate de an (99,8% in EU15), este adevarat, si datorita programelor de innoire a parcurilor din aceste tari", se arata in comunicatul APIA.
Cei mai mari importatori din statele UE sunt Franta si Germania, in aceasta din urma beneficiarii programului obtinand pentru o masina veche o prima de casare de 2.500 de euro, fata de cei aproape 900 euro pe care ii obtine un proprietar roman.
Locurile de munca ar putea fi injumatatite
Piata auto totala (automobile, vehicule comerciale si autobuze) a scazut in iunie cu 61,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, de la 36.420 unitati la 13.966 autovehicule. Comparativ cu luna mai, intreaga piata auto a inregistrat un declin de 7,7%. In mai au fost vandute 15.123 unitati.
In primul semestru, livrarile din piata totala au cazut cu 55,2% fata de intervalul corespunzator al anului trecut, de la 176.385 autovehicule la 79.060 unitati.
Oficialii APIA declarau, la inceputul acestui an, ca injumatatirea pietei auto ar putea conduce la taierea a circa 100.000 de locuri de munca din cele 220.000 existente in industrie, deoarece sectorul auto este calibrat sa functioneze cu vanzari anuale in jurul valorii de 300.000 de unitati.
Piata auto totala a scazut cu 11,7% anul trecut, la 324.080 unitati.
322 de inmatriculari anulate din cauza chitantelor si deciziilor de calcul al taxei de poluare contrafacute
Potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, in urma controalelor care au avut loc, la nivel national, in perioada 15 mai – 15 iulie a.c., asupra a peste 165.000 de chitante si decizii de calcul al taxei de poluare pentru autovehicule, s-au descoperit 385 de chitante false.
"In urma verificarilor efectuate in aproape 133.000 de documente, s-au descoperit 385 de chitante false, in 322 de situatii au fost sesizate organele de cercetare penala si s-a dispus anularea inmatricularilor, iar alte 58 sunt in curs de documentare in vederea anularii", noteaza Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, precizand ca, in vederea combaterii fraudelor in domeniul inmatricularii vehiculelor, activitatea de depistare a documentelor contrafacute folosite pentru inmatricularea autovehiculelor va continua si in perioada urmatoare.