Curierul National: Natura 2000: Finantarea protectiei naturii este blocata de birocratie

Coalitia ONG Natura 2000 a anuntat vineri ca a primit o sesizare de la Asociatia Ecotur Sibiu despre dificultatile intampinate de ONG-uri si de administratiile de parcuri nationale in accesarea fondurilor de mediu si sustine ca este inacceptabil ca finantarea pentru protectia naturii sa fie blocata.

"Practic, aceste fonduri sunt singurele disponibile pentru sprijinirea parcurilor nationale si naturale si, totusi, ele nu pot fi accesate, din cauza birocratiei si a incapacitatii institutionale. Astfel, rata de absorbtie a acestor fonduri pana in momentul de fata, considerand doar proiectele contractate, este de doar 6%", se arata in comunicatul transmis de Coalitia ONG Natura 2000.

Scrisoarea a mai fost trimisa atat autoritatilor nationale (Presedintie, Parlament, ministerele relevante, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, Regia Nationala a Padurilor), cat si Comisiei Europene.

Potrivit Asociatiei Ecotur Sibiu, pentru Axa prioritara 4 – Protectia Naturii au fost alocate aproape 215 milioane euro pentru perioada 2007-2013, din care contributia UE este de circa 172 milioane euro, iar bugetul de stat ar trebui sa contribuie cu 43 milioane euro.

"Conform aceluiasi document, pana in 2009 se estima ca se vor cheltui aproape 45 milioane euro, dar procedura de aplicare si de implementare fiind foarte greoaie, pana la data de 23 martie 2009 erau contractate numai trei proiecte in valoare totala de 2.740.122 euro. Un numar de 11 proiecte aprobate pana in primavara anului 2009 nu au fost inca contractate", subliniaza Asociatia Ecotur Sibiu.

ONG: Contractele nu sunt semnate din cauza nefunctionalitatii ANAP

Reprezentantii ONG-ului sustin ca motivul invocat de autoritati pentru nesemnarea contractelor pentru proiectele aprobate este legat de nefunctionalitatea Agentiei Nationale a Ariilor Protejate (ANAP), care ar trebui sa revizuiasca contractele de administrare pentru parcurile nationale si naturale.

"Este important de mentionat ca lipsa fondurilor pentru managementul ariilor protejate, inclusiv al siturilor Natura 2000 va duce la serioase dificultati in implementarea obligatiilor catre UE. Pentru siturile Natura 2000 este imperios necesar sa se realizeze urgent cartarea habitatelor si speciilor de interes comunitar si elaborarea planurilor de management, fara de care nu se vor putea acorda masuri compensatorii proprietarilor de terenuri. Fondurile alocate prin Axa Prioritara 4 POS Mediu "Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii" sunt singurele care pot sprijini realizarea acestor activitati", se mai spune in scrisoare.

Cele 51 de organizatii ale Coalitiei ONG Natura 2000 Romania considera inacceptabil faptul ca singura sursa de finantare pentru protectia naturii este blocata din cauza birocratiei si a incapacitatii.
 

spot_img

Ultimele știri