Curierul National: Ministerul Mediului taxeaza si pungile oxo-degradabile

La un an de cand a introdus controversata ecotaxa pe pungile de plastic, Ministerul Mediului a decis sa scoata bani si din pungile oxo-degradabile, fabricate din plastic imbogatit cu aditivi care declanseaza dezintegrarea plasticului, considerand ca acestea nu respecta standardele de biodegradabilitate din cauza metalelor grele pe care le contin.

Potrivit unui ordin al Ministerului Mediului, publicat deja in Monitorul Oficial, pentru a fi considerate biodegradabile si, implicit, scutite de la plata ecotaxei de 0,2 lei, pungile produse sau importate vor trebui sa se conformeze standardului romanesc de clasificare a materialelor biodegradabile folosite la fabricarea sacoselor – SR EN 13432, armonizat cu cel european EN 13432. Potrivit acestui standard, pungile oxo-degradabile comercializate in Romania nu mai pot fi scutite de ecotaxa, deoarece pana in prezent niciun material oxo folosit la fabricarea sacoselor nu a demonstrat respectarea acestui standard in urma unor analize in laboratoare certificate.

Piata este invadata de false pungi biodegradabile

Ordonanta prin care s-a introdus ecotaxa a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, dar nu a fost insotita de o metodologie concreta in privinta standardelor aplicate pentru biodegradabilitate. Potrivit Agent Green, producatorii si importatorii de sacose au interpretat legislatia doar in favoarea profitului si au permis ca piata sa fie invadata in acest an de false pungi biodegradabile.

"Acestea sunt pungile oxo-degradabile care in realitate sunt tot plastic ordinar (polietilena) si care in plus contin aditivi ce declanseaza dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici. Aditivii folositi la fabricarea acestor pungi contin adesea metale grele, cum ar fi cobaltul, in compozitii si concentratii variate. Unii compusi metalici folositi in aceste produse sunt clasificati si etichetati sub Directiva 67/548/EEC la categoria Substante Periculoase CMR (carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducere)", noteaza organizatia intr-un comunicat, salutand decizia ministrului Mediului de a introduce ecotaxa si pentru pungile oxo-degradabile.

Agent Green cere Garzii de Mediu sa demareze controale

Amintind ca pungile oxo-degradabile se distribuie astazi in aproape toate supermarketurile, benzinariile, farmaciile si chioscurile din Romania fara ecotaxa, dar adesea contra cost, inseland consumatorii, reprezentantii Agent Green cer Garzii Nationale de Mediu si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sa demareze imediat controale sistematice pentru a asigura aplicarea ecotaxei pe sacose conform noului standard SR EN 13432.

"Cei ce pun pe piata pungi oxo nu mai pot ocoli legea. Ei trebuie sa plateasca 0,2 lei pentru fiecare punga si ne asteptam ca supermarketurile sa fie printre primii distribuitori care se vor conforma. Este nevoie si de controale sustinute ale Garzii de Mediu si ale celor de la Protectia Consumatorului", a incheiat Suciu.

Pe 12 mai, reprezentantii ministerului spuneau ca scopul acestei taxe este de responsabilizare a consumatorului final privind consumul pungilor si prevenirea poluarii mediului. Tot atunci, ministerul declara ca o parte din sumele incasate din ecotaxa ar urma sa fie directionate catre infrastructura pentru colectarea deseurilor din mediul rural, care nu indeplineste standardele comunitare.

"Ne bucuram ca astazi, la 9 luni de cand am atras pentru prima oara atentia asupra problemei ecotaxei, situatia a fost clarificata si incheiem primul an de existenta al organizatiei noastre cu o victorie pentru mediul inconjurator" – Oana Suciu, Coordonator Proiecte Agent Green.

spot_img

Ultimele știri