Curierul National: Ministerul Agriculturii este "prudent" in autorizarea plantelor modificate genetic

Dumitru: Amflora a fost aprobat dupa multe ezitari si intarzieri de Comisia Europeana

Ministerul Agriculturii este "prudent" fata de autorizarea cultivarii plantelor modificate genetic (OMG), a declarat, ieri, ministrul Mihail Dumitru, precizand ca avizarile favorabile se vor emite doar pe baza unor "evaluari stiintifice solide" si a demonstrarii unor avantaje economice certe.

"Ministerul Agriculturii are o atitudine prudenta in procesul decizional de autorizare a cultivarii OMG. In baza unei evaluari stiintifice solide si bine fundamentate, emise de EFSA (Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor – n.r.), care demonstreaza lipsa riscului pentru sanatatea umana, animala si mediu si daca, in urma unor analize economice, se demonstreaza existenta unui avantaj economic important pentru agricultura si economia romaneasca, ministerul va aviza favorabil un dosar de autorizare a cultivarii unui OMG. Insa, decizia se stabileste consensual, la nivelul guvernului Romaniei. Ministerul este doar una dintre autoritatile avizatoare intr-un astfel de dosar", a declarat ministrul.

Referindu-se la faptul ca asemenea decizii provoaca, de obicei, "emotii" in public, Dumitru a spus ca nu exista o "fundamentare stiintifica" a acestor "ingrijorari".

In ce priveste cazul particular al Amflora, soi de cartof modificat genetic, ministrul a afirmat ca acesta a fost autorizat de catre "vechea" Comisie Europeana "dupa multe ezitari si intarzieri" si a anticipat un interes scazut al fermierilor romani fata de cultivarea Amflora, avand in vedere ca soiul este destinat exclusiv productiei industriale de amidon.

"Nu anticipez un interes al cultivatorilor romani, pentru cultivarea acestui soi"

Ministrul Agriculturii a declarat ca Amflora a fost autorizat dupa multe ezitari si intarzieri in luarea unei decizii de catre vechea Comisie, adaugand ca "decizia a fost luata de actuala Comisie in procedura scrisa, adica fara discutie la nivelul Colegiului Comisarilor. Acest soi de cartof este destinat exclusiv productiei industriale de amidon, apreciindu-se ca nu exista risc pentru sanatatea umana si animala. Avand in vedere ca Romania nu mai are o industrie pentru fabricarea amidonului obtinut din cartof, nu anticipez un interes al cultivatorilor romani pentru cultivarea acestui soi de cartof modificat genetic.

Vorbind in contextul reglementarii nationale si europene a domeniului si a limitelor de interventie, Dumitru a spus, pentru Mediafax, ca ministerul sau participa la luarea deciziilor de reglementare in cadrul Consiliului european al Ministrilor Agriculturii si Pescuitului "si la decizia de autorizare, atat timp cat competenta autorizarii cade in sarcina Consiliului sau cand aceasta va fi transferata la nivel national".

Se vrea modificarea sistemului de autorizare

Ministrul a mai spus ca in actualul sistem de autorizare a cultivarii si importului organismelor modificate genetic in UE decizia este luata de Consiliu sau de Comisia Europeana, in baza avizului stiintific al EFSA – Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor, insa a amintit de o declaratie recenta a comisarului european pentru Sanatate si Politica Consumatorilor, John Dalli, conform careia CE va avansa in cursul verii acestui an o propunere de modificare a sistemului, care vizeaza cresterea subsidiaritatii. "Este vorba despre transferarea deciziei de autorizare a cultivarii de la nivel comunitar la nivelul statelor membre, dar nu si a importului si procesarii", a explicat Dumitru.

"Atat sistemul actual, dar si unul in care decizia ar fi transferata de la nivel comunitar la nivel national se bazeaza pe decizia politica luata in baza avizului stiintific al autoritatii competente (EFSA) privind evaluarea riscului prezentat de OMG-uri pentru sanatatea umana, animala si mediu inconjurator", a mai declarat ministrul Agriculturii.

Comisia Europeana (CE) a autorizat, la inceputul lunii, cultivarea in Uniunea Europeana a unui soi de cartof si importul a trei tipuri de porumb, toate din categoria organismelor modificate genetic (OMG), respectiv a soiului de cartof Amflora, dezvoltat de concernul german BASF si a trei tipuri de porumb modificat genetic, produse de grupul american Monsanto.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri