Electra si Hidroenergetica ar putea fi scutite de impozit pe profitul investit. Electra si Hidroenergetica vor face provizioane, in perioada 2010-2012, pentru a avea fonduri pentru tranzactii cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, iar Ministerul Economiei trebuie sa aiba in vedere facilitati fiscale pentru gestionarea acestor instrumente, potrivit unui studiu.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), care a participat si la elaborarea procesului de restructurare a productiei de energie care vizeaza crearea Electra si Hidroenergetica, printre masurile potentiale se numara scutirea de impozit pe profit pentru profitul investit pentu achizitionarea de certificate de emisii de CO2.
Studiul ia in calcul, totodata, si crearea unui fond de rezerva in cadrul contractelor reglementate din care sa fie acoperite costurile suplimentare generate de tranzactionarea certificatelor.
Potrivit planului national de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, fiecare companie care face parte din cele doua societati nationale are un numar anual de certificate pentru perioada 2008-2012. Astfel, Electra are pentru intervalul 2008-2012 un numar de 73,2 milioane de certificate, din care in 2008 a consumat 25,7%, respectiv 18,8 milioane de unitati. Hidroenergetica a consumat in 2008 un numar de 8,9 milioane de certificate, echivalentul a 19,7% din totalul alocat de 45,1 milioane de unitati.
Electra este estimata sa produca dupa anul 2013 peste 28.000 GWh pe an, iar Hidroenergetica 24.000 GWh pe an, mentioneaza sursa citata. Electra va fi formata prin fuziunea Complexurilor Energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, doua sucursale ale Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Hidroenergetica va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei.
Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emita.