Curierul National: Ford primeste banii de la BEI si se apuca de motoare ecologice

Grupul Ford intentioneaza sa utilizeze imprumutul contractat de la Banca Europeana de Investitii (BEI) cu garantia statului roman la dezvoltarea productiei de vehicule comerciale, dar si la fabricarea unei masini mici cu motor inovativ si ecologic, a afirmat vicepresedintele Ford, Wolfgang Schneider.

"Deja am inceput productia de vehicule comerciale si vrem sa realizam si o masina mica cu motor inovativ si ecologic", a spus Schneider, la ceremonia de semnare a documentelor aferente garantarii creditului.

El a aratat ca garantia statului roman permite grupului Ford sa isi asigure lichiditate intr-o perioada de criza economica si a apreciat ca fara acest sprijin imprumutul nu putea fi contractat.

"Ne asumam o provocare foarte mare, de a transforma uzina din Craiova intr-o companie importanta pentru grupul Ford", a adaugat Schneider.
Banca Europeana de Investitii va acorda companiei Ford Romania un imprumut in suma de 400 milioane de euro destinat confinantarii unui proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon si productiei ulterioare la uzina din Craiova.

Guvernul a decis sa acorde Ford garantii de 320 de milioane de euro, care acopera 80% din acest credit, iar garantia a fost autorizata, in luna noiembrie, de catre Comisia Europeana.

Comisionul de risc stabilit este de 2% din suma pe an, pe intreaga perioada de acordare a garantiei. Acordul de garantie dintre Romania si banca finantatoare a fost semnat, joi, la sediul Guvernului, de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Matthias Kollatz-Ahnen.

Impuls nou

Conventia de garantare a fost semnata de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi si vicepresedintele pentru relatii guvernamentale, juridice si de mediu al Ford, Wolfgang Schneider. La semnarea documentelor a asistat si premierul Emil Boc. "Speram ca prin garantarea creditului sa dam un nou impuls fabricii Ford de la Craiova si investitiilor companiei in Romania. Felicit Ministerul Finantelor pentru ca a inteles sa utilizeze si alte instrumente, precum garantarea creditului, pentru iesirea mai repede din criza", a spus Boc, aratand din nou ca Guvernul va utiliza in continuare sistemul garantiilor de stat si pentru alte proiecte din diferite domenii, inclusiv pentru programul "Prima Casa".

Vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen, a afirmat la randul sau ca imprumutul acordat Ford va stimula economia romaneasca si a aratat ca procedurile de contractare au fost ingreunate de criza economica.

"Am petrecut foarte mult timp cu negocierile, personal mi-ar fi placut sa ne fi miscat mai repede, dar dificultatile economice fara precedent au intarziat procedurile", a spus oficialul bancii finantatoare.

250.000 de unitati anual

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca spera ca imprumutul BEI sa permita Ford sa ajunga in maximum 18 luni la un nivel de productie de 250.000 unitati pe an la uzina din Craiova.

"Este o zi usor surprinzatoare pentru mine, care am facut parte din momentul de inceput al proiectului si sper sa fiu martor si la final, cu ridicarea nivelului de productie", a spus Vladescu.

Primul autovehicul asamblat de grupul american Ford la Craiova, un Ford Transit Connect, a iesit de pe linia de fabricatie in luna septembrie 2009. Ford Transit Connect este un vehicul comercial usor.

Presedintele Ford Europa, John Fleming, a anuntat atunci ca grupul american va produce in 2010, la Craiova, un numar de 20-30.000 de masini si ca uzina va fabrica vehicule Ford Transit Connect in intregime dupa primul trimestru. In prezent, masinile sunt aduse de la o fabrica din Turcia, Kocaeli, sub forma de colectii CKD (Complete Knock Down) si sunt asamblate in uzina de la Craiova.

Presedintele Ford Europa a mai spus ca varianta pentru pasageri a utilitarei Transit Connect, denumita Ford Turneo Connect, este in planurile Ford pentru Craiova, dar o decizie concreta despre aceasta versiune va putea fi luata in a doua parte a acestui an.

1.2 mld

Grupul Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in 2007, cand a achizitionat 72,4% din capitalul firmei de la statul roman, pentru 57 de milioane de euro. Ulterior, participatia grupului a crescut la peste 90%.
Ford a programat pentru activitatile din Romania investitii de 1,2 miliarde euro, finantate in cote egale, de cate 600 de milioane de euro, de BEI si Ford Europa.

spot_img

Ultimele știri