Ajutoarele de stat pe care Ministerul Agriculturii vrea sa le acorde pentru bunastarea cresterii pasarilor si a porcilor au facut valuri zilele acestea. Comentariile au mers de la comparatiile dintre pensionari si porci pana la metode zen de relaxare a guitatoarelor.
Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a explicat ca, desi s-au facut glume pe aceasta tema, Uniunea Europeana acorda o atentie importanta acestui aspect. „Este vorba de ajutoare de stat care se pot acorda in domeniul cresterii pasarilor si porcilor, este o forma de ajutor care vine sa inlocuiasca ajutoarele de stat care existau in regimul trecut si care nu erau conforme cu reglementarile europene. Singurele forme de ajutor pe care le putem da in domeniul cresterii pasarilor si porcilor sunt sub forma de imbunatatire a conditiilor de crestere a animalelor“, a spus, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Agriculturii.
Cu alte cuvinte, au disparut subventiile, prevazute in Tratatul de Aderare, care au fost negociate pe termen de 6 ani, respectiv 3 ani dupa integrare, astfel ca ministerul cauta alte forme de sustinere a crescatorilor de porci si pasari.
Patronatele din sector au aratat ca fara subventii nu vor rezista pe piata si au cerut sprijin pentru a trece de perioada de criza.
„Subventii nu mai pot da, dar Guvernul poate gasi o metoda prin care sa ne sprijine. In toate tarile din UE, pretul de productie este mai mare decat pretul de vanzare si, cu toate acestea, se face profit, pentru ca la ei se dau subventii. Bineinteles, sunt subventii ascunse. Spre exemplu, se dau subventii pentru cerealele din care se fac furajele, evitandu-se astfel subventionarea directa pentru animale“, a declarat pentru „Curentul“ presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci din Romania, Gheorghe Caruz.
Carne mai ieftina
La inceputul anului, crescatorii de porci si pasari amenintau ca lipsa subventiilor ii va face sa creasca preturile. Datele INS arata nu doar ca nu au existat scumpiri, ci ca preturile la carne au scazut, in acelasi timp inregistrandu-se o crestere a productiei. Astfel, raportata la ianuarie 2009, productia de carne de porc a crescut in ianuarie 2010 cu 12%, in timp ce pretul mediu agregat a scazut cu 15%. Totodata, productia de carne de pasare a crescut cu 9% concomitent cu scaderea pretului cu 12%.
In ciuda ieftinirilor, procesatorii spun ca pretul carnii de porc din Romania este mai mare decat in UE.
„Producatorii fac presiuni pentru a obtine ajutoare din partea statului. E inadmisibil ca pretul la carnea de porc din Romania sa fie mai mare decat in UE“, a declarat pentru „Curentul“ Stefan Padure, vicepresedinte Angst, membru in Consiliul de conducere al Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta.
Potrivit acestuia, saptamana trecuta, in Romania pretul la carcasa de porc era de 6,5 lei/kg, in timp ce in Ungaria pretul este de 6,2 lei pe kilogram, iar carnea este de calitate mai buna.
„In perioada cand au primit subventii, au trait foarte bine, acum se plang ca au probleme. De fapt, subventia ne-a adus in aceasta situatie, pentru ca atunci cand primeau subventii, producatorii in loc sa investeasca bagau banii in buzunar. Asa au ajuns in situatia in care nu pot fi competitivi pe piata“, spune Padure.
In ciuda derogarii, dupa trei ani de subventii s-a reusit „performanta“ ca peste 60% din numarul total de ferme sa nu atinga inca normele de calitate impuse de UE, banii europeni fiind acordati tocmai in acest scop.
Producatorii se apara si spun ca au investit in ferme, dar ca nu pot lupta cu agricultorii din alte tari sau cu evaziunea fiscala din domeniu.
„Crescatorii au modernizat fermele, au facut investitii. Dar noi am pornit de la zero, si nu e usor. Toata lumea a schimbat matca (efectivul de reproducere). Pe mine m-a costat 6 milioane de euro sa schimb matca. Preturile au scazut, vindem sub pretul de cost. Sunt producatori care, desi au facut investitii, acum nu ai fac fata. Taie, vand si gata, inchid afacerea“, a explicat Caruz.
In ceea ce priveste cresterea productiei, crescatorii spun ca nu au crescut si vanzarile, asa ca au ramas cu carnea pe stoc.
Cand vine vorba de evaziunea fiscala din domeniu, atat producatorii, cat si procesatorii sunt de parere ca piata neagra este foarte puternica.
„La noi, piata neagra depaseste 50%. Sunt firme care aduc in tara carne si nu se platesc taxe. Se folosesc firme fantoma. Cum sa lupti cu asa ceva? Cum sa concurezi?“, intreaba retoric Caruz.